Posredna vojna med Izraelom in Iranom

Z zmago nad Islamsko državo, je nastal koridor med Teheranom, Bagdadom, Damaskom in Bejrutom, s tem pa je islamska republika Iran močno okrepila svoj položaj v regiji. Zdaj ima neposreden dostop do zavezniške organizacije Hezbolah v južnem Libanonu, ima pa tudi prisotnost v Siriji, kjer je kar nekaj iranskih borcev. Za Izrael to pomeni veliko nevarnost.

Tale posnetek na Caspian report dobro pojasnjuje stanje:

Neposredne vojne med Iranom in Izraelom ne gre pričakovati, saj sta državi kar precej oddaljeni druga od druge. Prihajalo pa bo do omejenih izraelskih napadov na cilje v Libanonu in Siriji, kakor smo videli do zdaj. Izrael bo skušal omejiti prisotnost Irancev preblizu svojih meja. Dokler imajo Rusi kaj za reči v Siriji, ni pričakovati povračilnih sirskih napadov na Izrael.

Je pa zanimivo, da se je Izrael znašel v brezizhodni situaciji. Zmaguje lahko bitke, posamezne spopade, ampak to težko karkoli spremeni. Zaradi tega potrebuje večjo silo in to so lahko le ZDA. Pritisk, da ZDA slej ko prej obračunajo z Iranom, mora biti velik, a Američani imajo sami vedno večje težave, ko skušajo omejevati krepitev Rusije in Kitajske.