Turki nimajo druge izbire, kot da napadejo Kurde v Afrinu

To je izjavil turški obrambni minister, Nurettin Canikli. Operacija se je po njegovih besedah že začela s topniškim obstreljevanjem, kar so potrdili tudi Kurdi.

Medtem se ameriška želja, da ustvarijo 30000 mož močno mejno oboroženo silo, sestavljeno pretežno iz Kurdov, ni uresničila. Napoved je zelo razburila Turke. Turški predsednik Erdogan je v ponedeljek celo obtožil ZDA, da na turški meji ustvarjajo teroristično vojsko, kateri bi naj namenili 4800 tovornjakov orožja. Američanom je na koncu turški odziv dal vedeti, da je bolje odnehati.

Oglasila se je tudi sirska oblast in zagrozila, da bo sestrelila turška letala, ki bodo izvajala letalske napade znotraj sirskega ozemlja. Gre za praznje grožnje, saj Sirci mogoče lahko sestrelijo kakšno letalo, turškega pohoda pa ne morejo ustaviti, še posebej, ker je večina sirskih sil usmerjena v provinco Idlib.

Turkom samostojna kurdska območja na njihovih mejah predstavljajo veliko grožnjo, zato je bilo le vprašanje časa kdaj bodo začeli z vojaškimi operacijami, sirska državljanjska vojna pa je s tem vstopila v še eno novo fazo.