Ne Oprah, kariernega politika mi dajte

V ZDA imate ljudi, ki resno govorijo o kandidaturi Oprah Winfrey na naslednjih predsedniških volitvah, kot da bi  potrebovali še nekoga iz zabavne industrije, da uravnoteži politična razmerja. Oprah vsekakor je sposobna, kar je dokazala z vzponom iz revščine do svoje trenutne slave in bogastva. Toda, mar zna voditi državo? Ne dvomim, da se je tega sposobna naučiti, toda vmes bo preteklo preveč časa.

Ljudje so nezadovoljni s politiko, še posebej s kariernimi politiki in političnimi strankami, ki so na sceni že zelo dolgo. Zato iskanje novih obrazov, rešiteljev, ki bodo pometli vse staro. V ZDA ali v Sloveniji, lahko daleč pridete, če se razglasite za alternativo vladajočemu redu in če z besedami bičate elite, takšne in drugačne. Z vami bo vse drugače, razglašate. Ljudje to radi verjamejo, ker se nočejo sprijazniti, da je marsikaj tako kot je, ker drugače niti biti ne more in da politiki izhajajo iz ljudstva in so večinoma le preslikava le tega. Torej, da lahko vladajoče menjujete kolikor hočete, rezultat je vedno podoben.

Poglejte, kaj se je zgodilo Cerarju. Mar mislite, da bo z Marjanom Šarcem kaj drugače? Ali, da je Cerar slab človek? Mislite, da bo katerikoli nov obraz sposoben zadovoljiti zahteve ljudstva in da ga mediji ne bodo začeli trgati v trenutku, ko bo prevzel oblast? Mislite, da bi z vami bilo drugače, če bi vi prevzeli oblast?

Prenova političnega prostora ni slaba, a trdim, da mora ta potekati postopno. Trdim, da je mnogo bolje, kot da ‘rešitelj’ skoči na sam vrh politične moči, da počasi nabira znanje in kadre, s katerimi bo vladal. Da je najprej župan, poslanec, celo samo svetovalec, preden je predsednik vlade. Da pozna sistem. Da ima okoli sebe ljudi, ki jih je že zdavnaj preveril in lahko takoj začnejo delati, ne da potrebujejo čas, da se najprej naučijo kako, ali da se celo izkažejo nevredne zaupanja. To se zelo hitro zgodi, če od danes na jutri zbirate kandidate za poslance ali ministre.