SD pred SDS, SMC in Šarec izenačena

Zgodba z najetjem kredita pri Dijani Đudić, SDS ni pretirano škodila, čeprav se je velikemu delu njihove volilne baze morala zdeti sporna. Stranka ostaja pri svojih odstotkih, ki jih je premalo za zmago. Da nobena nečednost ne more pretirano škoditi SDS, je razumljivo, če razumete, v kakšnem svetu živi večina njihovih članov in podpornikov. To si je najbolje predstavljati kot trdnjavo, ki jo oblegajo zle sile, mračen, izključujoč svet, kjer nikomur ni mogoče zaupati, še najmanj medijem, ki jih sami ne nadzirajo. V takšnih razmerah niti afere ne morejo imeti pretiranega učinka. Vse kar je možno, so majhni odpadi, ki lahko počasi manjšajo skupno število volivcev, kar pa na koncu ob vedno večji apatiji ni tako hudo, ko to prevedemo v odstotke vseh oddanih glasov.

Zadnja anketa Ninamedije kaže,
da je SDS pri svojih odstotkih, a da seštevek podpore kaže na levo sredinsko vlado:

Največ glasov na volitvah, če bi bile to nedeljo, bi dobil SD, razkriva anketa Vox populi, ki jo je pripravila Ninamedia. Na drugo mesto bi se uvrstil SDS, na tretje pa Lista Marjana Šarca.

V državni zbor bi se glede na januarsko anketo Vox populi uvrstilo kar osem strank. SD bi volilo 13,7 odstotka vprašanih, SDS 11,9 odstotka, na tretje mesto pa se je z 8,8 odstotka podpore uvrstila Lista Marjana Šarca. Prvim trem sledijo SMC (8,3 odstotka), DeSUS, Levica (oba 5,2), NSi (3,5 odstotka) in SLS (2,5 odstotka).

Zanimivo je, da SMC ne pada več s takšnim tempom, da bi lahko predvidevali njen izpad iz Državnega zbora. Izenačenost z Marjanom Šarcem koristi SD-ju, ki je prva na lestvici, s tem pa je večja možnost, da bo Dejan Židan predsednik vlade. Marjan Šarec je svoj moment že izkoristil, zdaj ni več novinec, kot je to bil v predsedniški kampanji in če do zdaj ni povozil SMC-ja, če se ni postavil v vlogo naslednjega rešitelja, potem dvomim, da mu bo to uspelo v naslednjih mesecih. Zaradi tega obstaja velika možnost zmage leve sredine, ki pa bo zelo razdrobljena. Torej, končamo lahko z vladajočo koalicijo, ki bo zelo podobna sedanji, le da še z eno dodatno stranko. To utegne biti težko vodljivo.

Časa za spremembe političnih razmerij moči je še kar nekaj. Zanimivo bo opazovati odzive ob stavkah v javnem sektorju, razprave o dvigu minimalne plače pa nam že kažejo obrise prihodnjih spopadov. Predvolilna kampanja se je seveda že začela.