Sta denar in nadzor nad mediji res ključna za dober rezultat na državnozborskih volitvah?

Slovenija je majhna država,  kjer ni posebej težko doseči prepoznavnosti in razširiti svoja sporočila.  To je še posebej res v času spleta. Problem, ki ga imajo politične stranke z nagovarjanjem volilnega telesa, večinoma ni posledica pomanjkanja denarja ali sovražno nastrojenih medijev, ampak  zavračanja posameznih politikov in njihovih programov.

V večjih državah je razumljivo, da morajo politiki najprej graditi na svoji prepoznavnosti. Ne more recimo kandidat za predsednika ZDA, guverner v Kaliforniji, pričakovati da ga poznajo prebivalci Severne Karoline. Potrebuje denar, da preplavi Severno Karolino z oglasi, da opozori nase in da potem lahko volilno telo sploh razmišlja o njem. Potrebuje dostop do medijev, da ti govorijo o njem in da potem lahko širi svoja sporočila.

V Sloveniji lahko predsedniški kandidat hodi po državi in se srečuje z ljudmi, lahko ima nekaj profilov na družabnih omrežjih in ogromno lahko pridobi v soočenjih v medijih, vse to ob negativnem poročanju medijev in na koncu zmaga. Seveda potrebuje prisotnost tudi v medijih, ampak tudi če so le ti negativno nastrojeni proti njemu, to ni usodna ovira. Na kratko, z zelo malo denarja se da narediti veliko. Leta 2007 je zmagovalec predsedniških volitev Danilo Türk porabil 581000 evrov, deset let kasneje pa Borut Pahor desetkrat manj.

Državnozborske volitve so drugačne od predsedniških, seveda, toda tudi tu morajo politične stranke najprej zgraditi prepoznavnost, potem pa širiti sporočila, ki najbolj privlačijo tisti del volilnega telesa, ki ga prvenstveno nagovarjajo.  Najbolj pomembno za uspeh je, kako dobro lahko prodajo svoje vodilne člane, kajti slovensko volilno telo je sposobno na oblast pripeljati politične stranke, ki do včeraj še niso obstajale in za katere niti v obrisih ne poznajo programa in večine kandidatov za poslance.

Za uspeh v slovenskem političnem prostoru nista toliko pomembna denar in prijateljsko nastrojeni mediji, kot ustrezni ljudje. Ljudje, ki privlačijo in ki ne odbijajo. S tem ne trdim, da lahko zmagaš brez denarja in brez enega samega medija. Trdim, da lahko slaviš, če imaš ravno dovolj denarja in vsaj nekaj kanalov, preko katerih lahko širiš svoja sporočila. Ta morajo biti privlačna, ne odbijajoča, kajti, če si s svojimi lastnimi besedami odbil večino, ne moreš niti s popolno prevlado v medijih in milijonih evrih za kampanjo, doseči dobrega rezultata.

Nekateri menijo, da bi zmagovali, če bi jih ljudje le slišali, v resnici pa imajo problem, da so jih ljudje že slišali in zavrnili.  Še eno lekcijo nam je v preteklosti dalo slovensko volilno telo. To je, da zameri in ko enkrat zameri, težko spremeni svoje mnenje. Pokoplje politične stranke, četudi te zamenjajo svoje vodstvo.  Nekatere stranke, kot na primer SDS, imajo zvesto volilno telo in tudi ob odklonilnem mnenju večine lahko dosegajo solidne rezultate, a so vseeno omejene s stropom, do koder lahko zrastejo. Druge, kot SLS ali LDS, se počasi sesujejo in postanejo nepomembne. Prav zaradi  tega je lažje, kot oživiti stare stranke, vzpostaviti nove.