Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predlagala povišanje minimalne plače za 4,7%

SD:

Danes bo v Uradnem listu objavljena določitev višine minimalne plače za letošnje leto. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je predlagala povišanje za 4,7 odstotka na 842,79 evra bruto oz. 638,42 evra neto. Ministrica Kopač Mrak je izrazila obžalovanje, da sindikati in delodajalci niso dosegli dogovora o višini dviga minimalne plače. “Minimalna plača je tista točka, kjer najtežje dosežemo dogovor, pa bi bilo morda najbolj potrebno, da presežemo razlike,” je dejala ministrica za delo iz vrst SD.

Ministrica Kopač Mrak je prepričana, da 4,7-odstotno zvišanje minimalne plače, kar je približno 25 evrov mesečno, ne bo ogrozilo slovenskega gospodarstva. Realno bodo stroški delodajalcev narasli za tri odstotne točke, vendar glede na gospodarsko rast in razmere meni, da je prav, da se najnižji prag plač dvigne.

Tudi sam obžalujem, da do te poteze ni prišlo s soglasjem vseh. Seveda podpiram dvig minimalne plače, saj ne bi smeli dovoljevati, da so zaposleni ljudje obsojeni na revčino in da se velikokrat bolj splača biti nezaposlen in zraven kaj postoriti na črno. Lahko razpravljamo, ali je  638 evrov dovolj, toda zadovoljni moramo biti z vsakim napredkom. Omejeni smo z zmožnostmi gospodarstva.  Res velik dvig minimalne plače bi na koncu privedel do tega, da bi večina zaposlenih dobivala minimalno plačo, medtem ko gospodarstvo ne bi bilo sposobno dviginiti povprečne plače.

Obžalujem, da ni bilo soglasja, ker na tak način prihaja do zamer in občutka, da se nekomu dela krivica, ali da se ne upošteva njegovih želj. Vem, da bo gospodarstvo vedno trdilo, da vsak dvig samo škoduje in da bodo zaposleni trdili, da noben dvig ni dovolj visok. Toda, če vsi dosežejo sporazum je to bolje, kot če jim je nekaj vsiljeno in potem nihče ni zadovoljen.

Potem je tu vprašanje predvolilnih bombončkov. Medtem ko lani ni bilo posluha za višji dvig minimalne plače, se je ta v volilnem letu kar naenkrat našel. Zdi se, da  SD na tak način nagovarja volilno telo, ki bi ga drugače Levica in potem z leve napada SMC. Resnici na ljubo, me to niti posebej ne zanima. To so politične računice, ampak če na koncu ljudje zaradi tega lahko živijo bolje, sem zadovoljen s tem. Ne zanima me, kdo neko spremembo uvede, ampak da do te pride.