Nadaljuje se čiščenje napačno mislečih z družabnih omrežij

Pogoste so zadnje čase novice o tem, kako so s twitterja odstranili kakšnega konservativnega ameriškega ali ruskega trola, ali kako se na facebooku uvaja algoritme, ki bi se naj spopadali z lažnimi novicami. Zgodba o lažnih novicah je sama lažna, saj gre v resnici za obračunavanje z drugačnimi pogledi na svet. Laže se lahko še naprej, če ste velik medij iz zahodnega sveta. Bog pomagaj po drugi strani, če ste ruski.

Najpomembnejše niso platforme, ampak uporabniki. Uporabniki so tisti, ki delajo družabna omrežja živa. Več jih je, bolj so zanimiva. Vsi so na facebooku, manj jih je na twitterju, drugi so na instagramu  in tako dalje. Pri tem je sama oblika le delno pomembna. Če na nekem družabnem omrežju ni žive duše, ji še tako lep izgled ne bo veliko pomagal.

Za gonjo proti lažnim novicam na družabnih omrežjih leži misel, da je mogoče z nadzorom na facebooku in twitterju, v sekcijah za komentarje spletnih strani večjih medijev, zadušiti vse, kar ni po volji tistim, ki to gonjo vodijo. To je neumnost. Kaj se zgodi, če blokiraš vse ljudi, za katere trdiš, da trosijo lažne novice in celo sovraštvo? Preprosto gredo drugam in večjo moč dobijo druga družabna omrežja, druge platforme. Saj niste mislili, da je tako težko narediti klon twitterja ali facebooka?

Tako rastejo Gab, Minds, ljudje se selijo na Vkontakte in tako dalje.  Mogoče v zahodnih prestolnicah mislijo, da če izženejo ruske uporabnike in preprečijo dostop ruskim medijem, da potem ne bo več nihče protestiral proti njihovim odločitvam, da bodo vsi utihnili. Oh, da, na družabna omrežja, ki jih bodo imeli pod nadzorom se bo že zavlekla tišina, toda ljudje bodo preprosto odšli drugam in bodo debatirali tam. To velja za vse skupine, ki bi jim radi onemogočili, da se povezujejo in pogovarjajo, širijo svoja sporočila.

Kar je še huje, s tem se manjša moč prav tistih družabnih omrežij, katera so zahodne sile vedno zlorabljale za širjenje svoje ideologije po svetu. Kako koristen je bil twitter za časa arabske pomladi. Toda, ko rastejo alternative, ta moč upada. Gre za podoben proces, kot v medijskem svetu. Če smo v preteklosti imeli skorajda popolno prevlado zahodnih medijev, so to prevlado potem začeli spodkopavati Al Jazeera, RT, Press TV in podobni projekti. Tisti, ki so iz zahodnega sveta prej vpili o svobodi govora, ker je bila komunikacija pač enosmerna, od njih k drugim, so se ustrašili, ko je vse skupaj postalo dvosmerno.

Kam vse to vodi? V prihodnosti bomo imeli več družabnih omrežij, od katerih bodo ena bolj liberalna, druga bolj konservativna, tretja bolj nacionalistična in tako dalje. Na enem boš lahko svobodno pisal, da je Trump bedak, a boš moral molčati, če boš imel kaj grdega za povedati o migracijah, na drugem boš lahko udrihal po migrantih, a bo bolje ne preveč izražati svojega odklonilnega mnenja do ameriškega imperija in podobno.

Seveda, v nekem trenutku bodo oblasti, spodbujene s strani gorečih aktivistov, začele razmišljati o cenzuri interneta, o blokadi nekaterih družabnih omrežij in spletnih strani. To se bo zgodilo, ko bodo spoznali, da le ni tako enostavno nadzirati, kaj ljudje lahko berejo in gledajo in širijo naprej. To bo potem pa resnično pot v nesvobodno družbo.