Poljska bi prepovedala uporabo izraza ‘poljska taborišča smrti’

Svoboda izražanja je pomembna, a na žalost živimo v času, ko je napadana z vseh strani. Tisti, ki mislijo, da lahko onemogočijo svoje nasprotnike, da ne bi širili mnenj, s katerimi se ne strinjajo, češ da gre za sovražni govor, se prekleto motijo, če mislijo, da se to ne more obrniti proti njim.

Poljski spodnji dom parlamenta je sprejel zakon, ki s kaznijo do treh let zapora, za uporabo besed ‘poljska taborišča smrti’ za nacistična koncentracijska taborišča na poljskem ozemlju za časa druge svetovne vojne, češ da se s tem po nepotrebnem lahko ustvari vtis, da so Poljaki imeli kaj s preganjanjem Judov. Da bi zakon prišel v veljavo, ga morata potrditi še Senat in predsednik.

Takšni zakoni so nevarnost za svobodno izmenjavo mnenj. Bodo lahko poljski zgodovinarji svobodno razpravljali o poljski vlogi pri uničenju Judov na poljskem ozemlju? Bolj težko.

Noben zgodovinski dogodek, nobena ideologija, nobena religija, ne sme biti izvzeta iz svobodne razprave, ker bi se zaradi tega lahko kdo počutil užaljenega. To je pot v mračno obdobje molka in zastoja.

Pravi sovražni govor morajo preganjati organi pregona, toda tu moramo biti previdni. Pozivanje k pobijanju, grožnje s posilstvi, obljube o nasilnih prevratih, to se mora kaznovati in ljudi, ki se tako izražajo, nadzorovati, da se ne bi ponovil Breivik. Izražanje laži o posameznikih, mora imeti svojo ceno, ki jo je mogoče izterjati na sodišču. Toda, debatiranje o naravi kakšne religije ali ideologije, mogoče ne preveč prijazna mnenja o ljudeh, s katerimi se ne strinjamo, že niso nekaj, kar bi morali preganjati.

Nič takšnega se ni spremenilo, da bi morali začeti biti plan zvona. Kar je bilo prej bolj skrito, je zdaj odkrito. Kriv je splet, kjer lahko vsak izraža  svoje mnenje. Ta mnenja niso nova, prej so bila omejena na gostilne, domove, delovna mesta, a bila so tam. Še zdaj je ogromno tega, kar se ne zapiše, da bi lahko videl ves svet, a se izreče v krogu prijateljev, družine in sodelavcev. Pravi odziv na to je ignoriranje ljudi, ki nimajo nobene meje pri svojem izražanju. Pravi odziv je neodzivanje na njihove neumnosti. Pravi odziv je kaznovanje resničnih groženj.  Pravi odziv je tudi, da recimo večji mediji bolje moderirajo komentarje pod svojimi vsebinami, ali te komentarje onemogočijo. S tem ni storjena nobena škoda svobodi govora, kajti vsak z malo znanja lahko svoje pove kje drugje.

One thought on “Poljska bi prepovedala uporabo izraza ‘poljska taborišča smrti’

Komentarji so zaprti.