NSi z menjavo na vrhu po boljši rezultat. Bo Matej Tonin bolj privlačen, kot Ljudmila Novak?

Ljudmila Novak je na včerajšnji seji sveta NSi sporočila, da odstopa s funkcije predsednice stranke. Svet NSi je potem za vršilca dolžnosti predsednika imenoval Mateja Tonina. Ob tem je povedala, da si želi, ‘da gremo skupaj naprej. Čaka nas odgovorna naloga, sama pa bom še naprej delala za to stranko in krščansko demokracijo v Sloveniji.’ O Toninu je dodala, da je prepričana ‘da z novo ekipo pride tudi nova energija. Sem za politiko sodelovanja, zato sem prepričana, da bo tudi Matej lahko pri tem naredil korak naprej. Držimo skupaj, saj bomo le tako močni.’

Zamenjava vodstva NSi je premišljena poteza, s katero stranka skuša začrtati pot do državnozborskih volitev. Matej Tonin bo v vlogi mladega obraza politične desnice skušal izboljšati rezultat stranke, ki ga Ljudmila Novak ni več mogla, čeprav je stranko uspela vrniti v Državni Zbor, jo modernizirati in osamosvojiti od velikega brata na desnici, SDS. V svojih desetih letih na mestu predsednice stranke, je postorila veliko, a če ne prej, se je v predsedniški kampanji izkazalo, da je omejena v svojem dosegu.

Ljudmila Novak ostaja v politiki in bo na volitvah nastopila kot kandidatka za poslanko.

Na današnji novinarski konferenci je povedala, da ji ‘veliko (mi) pomeni, da si bo novi predsednik stranke NSi Matej Tonin prizadeval za vrednote krščanske demokracije, za kar sem si sama prizadevala deset let, saj sem prepričana, da Slovenija potrebuje krščansko demokratsko stranko. Za slovenski politični prostor je izredno pomembno, da takšna stranka obstaja in da imajo ljudje možnost izbire.’

Pohvaliti gre Ljudmilo Novak, da je storila tako velik korak in čisto mirno, v dobro stranke, prepustila svoj položaj nekomu drugemu. To je nekaj, kar ta država potrebuje. Kdo drug bi vsako krepitev konkurence v svoji stranki skušal zatreti.

Matej Tonin na čelu NSi ne pomeni nič drugega, kot le nov obraz, saj se usmeritev stranke ne bo spremenila. Že do zdaj je imel veliko moč in je zato pričakovati, da bi radikalno spremenil program, nesmiselno. Prav tako ne gre pričakovati, da bi se bil pripravljen podrediti diktatu SDS, čeprav bo vsaj na začetku bržkone pustil odprta vrata vsakršnemu sodelovanju. Drugače bi že bilo nespodobno. Kot je povedal na današnji tiskovni konferenci, bo pod njegovim ‘vodstvom (bo) stranka NSi odprta za vse, ki so skupaj z nami pripravljeni graditi novo Slovenijo. Pogovarjal se bom z vsemi, tudi političnimi nasprotniki. Moja ekipa bo sodelovala z vsemi, s katerimi se bomo lahko programsko uskladili in s katerimi bomo lahko vzpostavili zaupanja.’

Razumeti je treba, da je SDS pač potencialni zaveznik, s katerim so v preteklosti že sodelovali. Je pa res, da je politični prostor tako razdrobljen, sploh s prihodom Marjana Šarca in vztrajanjem SMC, ki mu kaže, da bo dobil vsaj nekaj poslancev, da so možne različne kombinacije pri sestavljanju koalicije. NSi lahko tudi brez SDS pride v naslednjo vladajočo koalicijo. Zaradi tega je najbolje pustiti odprte vse možnosti, pravo preračnavanje pa se bo začelo šele po objavi rezultatov volitev.

Bo Matej Tonin sposoben prepričati večji odstotek volivcev, kot Ljudmila Novak? NSi je že do zdaj delovala kot zmerna, desno sredinska, sicer bolj kot ne katoliška stranka, s poudarjanjem socialno tržnega gospodarstva. Kljub temu s svojo bolj pozitivno usmerjenostjo ni uspela doseči podpore bolj radikalne SDS. Na eni strani jo je velik del desnice zavračal, tudi zaradi nenehnih napadov, češ da gre za prodano stranko, po drugi strani bi jo levičarji težko podprli zaradi globokih razlik v pogledih na svet in kako voditi državo. NSi lahko uspeva le, če prepriča več ljudi na svojem političnem polu in če se uspe predstaviti vsaj delu liberalnega volilnega telesa kot stranka, ki predstavlja alternativo trenutnem gospodarsko političnemu sistemu. Seveda, tu je še strah, da bo NSi ob prvi priložnosti skočila v zakon s SDS, ki se je ogromno Slovencev boji tako zelo, da so sposobni podpreti prvo instant stranko, ki se pojavi pred volitvami, tudi če le ta nima ne programa, ne kadrov, ampak samo vodilni obraz.

Zaradi tega menim, da NSi pod Matejem Toninom ne bo imela posebej večjega uspeha kot pod Ljudmilo Novak. Vsaj kratkoročno ne. Kar je žalostno, saj verjamem, da Slovenija potrebuje močno, zmerno stranko na politični desnici, sposobno dialoga s tekmeci preko političnih ločnic. Le takšna stranka nam lahko prinese stabilnost in večji optimizem v državi. Če bi že moral napovedovati prihodnost, bi rekel, da bo NSi pod Matejem Toninom le malo izboljšala svoj rezultat, še posebej zato, ker so mu škodo na desnici, tudi zaradi tistega glasovanja o pokojnini bivšega predsednika republike, Milana Kučana, že naredili in ker se mu po drugi strani v volilno telo zažira Marjan Šarec.

Novinarska konferenca Ljudmile Novak in Mateja Tonina: