Poljski senat sprejel zakon, ki prepoveduje banderovsko ideologijo

Poljski senat v četrtek ni sprejel samo zakona, ki sicer mora še v podpis predsedniku, po katerem je kazniva uporaba izraza ‘poljska taboriša smrti’ in s katerim želijo preprečiti, da bi kdo Poljake obtoževal za uničevanje Judov na poljskih tleh. Sprejel je tudi zakon, ki prepoveduje banderovsko ideologijo, s čimer je najbolj razburil sosede Ukrajince. S tem bo kaznivo zanikati medvojne zločine ukrajinskih nacionalistov.

Da, prav ste prebrali. Kaznivo bo, če boš omenjal poljske zločine in kaznivo bo, če boš zanikal ukrajinske.

To so posledice nacionalizma.

Razumljivo je, da Poljakom ne tekne junak ukrajinskih nacionalistov, Stepan Bandera, saj je v njegovem imenu bilo ubitih mnogo Poljakov. V njegovo čast sicer Ukrajinci z baklami v rokah marširajo po nočnih ulicah svojih mest, a to ni ravno zgodba, ki bi jo zahodni mediji na veliko razglašali, saj bi jim to pokvarilo zgodbo o junaških Ukrajincih, ki se borijo proti demonskim Rusom. Zato pa poročajo o poljskem zakonu, ki je razjezil Izraelce.

Nacionalistične internacionale ne more biti, kajti ko zmanjka skupnih sovražnikov, se nacionalisti obrnejo eden proti drugemu. Poljaki in Ukrajinci so dober primer. Skupaj so ruski nasprotniki, toda ko se poglobijo v medsebojne odnose, ne more biti drugače, kot da se sovražijo. Podobno bi bilo, če bi se slovenski in hrvaški nacionalisti zedinili okoli nasprotovanja muslimanskim migrantom, potem pa spopadli za Piranski zaliv. Zaradi tega prevlada nacionalistov v Evropi lahko pripelje le do novih trenj, celo vojn.