Na ruske predsedniške volitve osem kandidatov

Vladimirju Žirinovskemu in Pavlu Grudininu, katerima sta kandidaturo omogočili politični stranki v Državni Dumi, se je pridružilo še šest kandidatov. Centralna volilna komisija je preverila do 31. januarja dostavljene podpise in ugotovila, da jih je vseh šest zbralo dovolj. Tisti, ki so kandidirali s podporo politične stranke izven Državne Dume, so potrebovali 100000 podpisov, Vladimir Putin, trenutni predsednik, pa jih je zaradi neodvisne kandidature potreboval 300000.

Kandidati, ki se bodo borili za položaj predsednika države, so poleg Vladimirja Putina, ki kandidira kot neodvisen, Pavla Grudinina s podporo Komunistične partije, Vladimirja Žirinovskega s podporo Liberalno demokratske stranke, še Ksenija Sobčak (Državljanjska iniciativa), Maksim Surajkin (Komunisti Rusije), Grigorij Javlinski (Jabloko), Boris Titov (Stranka rasti) in Sergej Baburin (Ruska vsenarodna zveza).

Ankete javnega mnenja napovedujejo zmago Vladimirju Putinu, za drugo mesto pa bi se naj udarila Vladimir Žirinovski in Pavel Grudinin. Anketa Foma s konca januarja, Putinu pripisuje 69%, Grudininu in Žirinovskemu 6%, Sobčakovi in Javlinskemu pa 1%.

Volitve bodo 18. marca.

One thought on “Na ruske predsedniške volitve osem kandidatov

Komentarji so zaprti.