Bo politična desnica zaradi razdrobljenosti na volitvah doživela polom?

Na izrednem kongresu v torek, se je Lista za Maribor preimenovala v Listo novinarja Bojana Požarja, ki je postal tudi njen predsednik. S tem smo na političnem parketu dobili novega igralca, katerega doseg velja šele izmeriti, menim pa, da tudi če se bo sam želel pozicionirati nekam na liberalno sredino, njegova baza ne bo nihče drug, kot politična desnica.

V njegovem 33 točk dolgem programu, napoveduje ustanovitev finančne policije, prepolovitev števila zaposlenih v pravosodju in zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju, nižanje davkov in legalizacijo konoplje, reviziral bi pa tudi projekt 2. tira in investicije Magne.  Ukinil bi tudi obvezen RTV prispevek.

S tem res cilja na ekonomske liberalce, toda, mar niso ti v političnih bojih že zdavnaj v veliki meri na strani politične desnice, bodisi za SDS, bodisi za Tonina in NSi z njihovim moderniziranim, socialno tržnim gospodarstvom? Mar ne gre za ljudi, ki jim je že zdavnaj dovolj levo sredinskih liberalcev, ki so liberalci bolj kot ne na področju človekovih pravic, ekonomsko pa ne tako zelo?

V političnem prostoru je gneča velika. Povsod.  Toda, politična desnica ima problem, da jih ta gneča lahko še drago stane. Ankete javnega mnenja kažejo, da je podpora SDS na zelo nizki ravni, NSi lahko le upa, da bo dosegla 10%, a se bo mogoče morala zadovoljiti z mnogo manj, medtem ko SLS, Glas za otrok in družine, Franc Kangler in tudi Zmago Jelinčič, ki bo tem strankam pobiral nacionalistične glasove, ki, to je vendarle jasno, ne bi nikoli šli k SD ali SMC, ostajajo na zelo nizkih ravneh. Zdaj k temu dodajmo še Listo novinarja Bojana Požarja. Lahko se zgodi, da na koncu v Državni zbor prideta le SDS in NSi in vsi drugi ostanejo pred vrati, z odstotkom ali dvema. Vsi tisti odstotki so preprosto vrženi proč.

Po drugi strani imamo SD, SMC, DeSUS, Levico in Marjana Šarca, katerim vsem kaže, da bodo prišli čez parlamentarni prag. Morebiti jim bo kaj odščipnil Janko Veber, morebiti kaj Pirati, toda dvomim, da bo izguba tako velika, kot na desnici. Dodajmo k temu še privlačnost Marjana Šarca, ki lahko nekaj podpore odvzame celo NSi in SDS, kar je pokazal na predsedniških volitvah. Da, vem, predsedniške volitve niso enako kot parlamentarne, toda možnost vseeno je.

Posledica je lahko polom politične desnice, skupaj manj kot 30 poslanskih sedežev, s tem pa nadaljevanje trenutne usmeritve države, le da z drugačno razporeditvijo in nekaj ‘novimi obrazi’.