ZDA nameravajo okrepiti svoje sile v Vzhodni Aziji

Premestitev večjega števila marincev naj bi bila signal  Kitajski.

ZDA imajo v regiji že večje število vojakov. 50000 jih je na Japonskem,  30000 v Južni Koreji in 7000 na otoku Guam.

ZDA bi rade zmanjšale število svojih vojakov na Bližnjem Vzhodu, v Vzhodno Azijo pa poslale ekspedicijske enote marincev, ki so zasnovane kot sile za hitro reagiranje. Vsaka takšna enota ima 2200 vojakov in je tipično stacionirana na ladjah, ima pa tudi svojo zračno komponentno.

Že za časa Baracka Obame so ZDA začele svojo pozornost preusmerjati na regijo, v kateri vidijo svojega največjega dolgoročnega konkurenta. Donald Trump le nadaljuje ta proces, ki se je najbolje izrazil  v Nacionalni obrambni strategiji ameriške administracije, objavljeni prejšnji mesec. Po tej strategiji, sta poglavitna nasprotnika ZDA Rusija in Kitajska.

Dodatne sile bodo hkrati lahko uporabljene v morebitni vojni proti Severni Koreji, za katero pa bi ZDA potrebovale mnogo večje sile, kot nekaj marincev. Severna Koreja nima le ogromne vojske, ki ima sicer večinoma zastarelo orožje, ampak tudi veliko orožja za množično uničevanje, bodisi biološkega, kemičnega ali jedrskega, raket, ki to orožje lahko ponesejo do ciljev, ima pa tudi številčno topništvo in celo dodatno vojsko posebnih enot.

S krepitvijo Kitajske, bodo tudi ZDA skušale povečati svojo moč v regiji. To se ne bo zgodilo samo skozi pošiljanje dodatnih oboroženih sil, ampak tudi z gradnjo sistema zavezništev.