Rusi z novim orožjem odgovorili na pritiske zahoda

Že nekaj časa živimo v času druge hladne vojne, katere sestavni del je tudi oboroževalna tekma. Začele so to tekmo ZDA  najprej s svojim protiraketnim ščitom, ki bi naj bil namenjen grožnjam iz Severne Koreje in Irana, a je jasno da usmerjen tudi proti Kitajski in Rusiji, zaostrila pa se je zaradi vojn v Gruziji, Ukrajini in Siriji, ter  sankcij, ki so jih zahodne države sprejele proti Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin, ki velja za favorita na predsedniških volitvah 18. marca, je v dveurnem govoru prvega marca državi in svetu razkril nekaj novih orožij, s katerimi bo Rusija v prihodnje zagotavljala svojo varnost. Gre za oborožitev, s katero bodo izničili kakršnokoli prednost, ki bi jo utegnile imeti ZDA zaradi razvoja prestreznikov raket in nameščanja svojih sil v bližino ruskih meja. S to oborožitvijo bo še dolgo v prihodnost zagotovljeno medsebojno uničenje, s čimer je vojna med velikima silama nepredstavljiva.

Ni dvoma, da vsa predstavljena orožja Rusija preizkuša in jih bo slej ko prej imela v uporabi, toda vprašanje je, koliko je temu tako ta hip. Superhitre rakete, podvodne drone, laserji, rakete z ogromnim dosegom za zdaj  ne bodo spremenile ničesar, saj imajo Rusi na voljo dovolj drugih orožij, da popolnoma upepelijo ZDA, če bi le te izvedle napad nanje, so pa garancija, da bo tako tudi čez desetletje ali dve.

Resnici na ljubo v Putinovi predstavitvi ni bilo nič posebnega ali presenetljivega. Eno sporočilo je bilo poslano domači javnosti, da naj na volitvah podpre vrhovnega poveljnika, ki uspešno modernizira oborožene sile in jim zagotavlja mir. Drugo sporočilo je bilo poslano ZDA, da naj umirijo svojo retoriko, saj vojne z Rusijo ne morejo preživeti in da naj pozabijo tudi sanje, da bi lahko enkrat v prihodnosti tako povečali svojo vojaško prednost, da bi to postalo mogoče.

Tega sporočila v ZDA in njihovih zaveznikih ne bodo razumeli, saj so preveč navajeni diktirati svetu svojo voljo in ne prenašajo najbolje sil, ki bi to lahko ogrozile. Zaradi tega lahko pričakujemo, da bodo ZDA še več investirale v svoje oborožene sile, še posebej v jedrski arzenal, ki je v resnici v zadnjem obdobju zaostal za ruskim. To bo povzročilo dodatne pritiske na ameriške finance, hkrati pa se bodo povečali tudi pritiski na zaveznike, da za obrambo namenjajo še več. Seveda lahko pričakujem veliko omaloževanja ruske oborožitve, tudi prepričevanja, da Rusi lažejo in sploh niso razvili nobenega novega orožja, a pri tem se moramo spomniti le na Severno Korejo. Sicer gre za neprimerljivi državi, a Severna Koreja je kljub posmehu uspela razviti jedrsko orožje in rakete, s katerimi lahko zadane vsak cilj v ZDA. Kar naenkrat nič več ni smešno.

V tej novi hladni vojni je še ena pomembna sila, Kitajska. Rusija s svojim gospodarstvom, prebivalstvom in tehnološkim razvojem ne more sama dolgoročno zasenčiti ZDA, Kitajska jih lahko in jih skoraj zagotovo tudi bo. Kitajske oborožene sile se hitro razvijajo, a o tem se ne govori veliko, saj so zahodni mediji zaradi trenj z Rusijo usmerjeni drugam. Toda, kitajsko gospodarstvo je ogromno in lahko in bo tekmovalo v oboroževalni tekmi in bo na koncu tudi prevladalo.