Pri zaostrovanju odnosov med Rusijo in zahodom je treba gledati večjo sliko

Diplomatska vojna med zahodom in Rusijo se nadaljuje z izganjanjem diplomatov. Živimo v času nove hladne vojne, ki ob  raznih epizodah dobiva nov zagon. Zadnja je pač britanska trditev, da so Rusi na britanskih tleh zastrupili enega izmed svojih bivših vohunov, ki so ga pred leti imeli v zaporu in bi ga lahko, če bi hoteli, ubili že takrat.

Veliko je čudnega v tej zgodbi,  a postaviti se moramo na pravo stran, da bi jo razumeli. Namreč, vedeti je treba, kaj je cilj, da bi potem razumeli posamezne korake. Cilj je zaostrovanje odnosov z Rusijo. Potem ni nič presenetljivega, če se vedno znova najdejo sicer nerazumne ruske poteze, s katerimi se opravičuje nove sankcije, pošiljanje vojakov na vzhod Evrope ali izganjanje diplomatov. Jasno tudi postane, da se bo prej ali slej zgodilo kaj še mnogo hujšega, kot je bil napad na bivšega ruskega agenta na britanskih tleh, saj bodo to ljudje še prehitro pozabili. Hkrati nam jasno postane tudi, kakšni so v tej igri interesi in kdo bi v resnici lahko bil v ozadju tega in podobnih dogodkov.

Pričakujte torej, da bodo Rusi izvedli še kak nerazumen napad na zahodu, za katerega sicer ne bo dokazov, bodo pa vas prepričevali, da morate zaupati obveščevalnim službam. Podobno, kot v primeru napada na Irak.

V resnici je to vse skupaj sila nepomembno. Tudi za Slovenijo, kjer bi nekateri srčno želeli, da se država priključi nekakšni koaliciji voljnih in poskrbi za povišanje števila tistih, ki se jih lahko razglasi za ‘mednarodno skupnost’ v boju proti ‘izolirani’ Rusiji.  Slovenija nima nobene druge teže, razen da je lahko za število. Kot Samoa ali Palau.

Bolj pomembno je naslednje. Najprej, ruska modernizacija orožja za množično uničevanje. S tem Rusi zagotavljajo, da bo vsak vojaški napad nanje samomor, s tem pa tudi ni več možnosti za totalno vojno. Britanci lahko glasno govorijo, ampak v primeru jedrske vojne v tridesetih minutah ne bo več Londona. To pomeni, da je lahko vojna proti Rusiji vojaško le omejena, ali pa še to ne, saj ni mogoče zagotoviti, da se omejen spopad ne bi sprevrgel v jedrsko vojno.  So pa na voljo druga sredstva, predvsem gospodarska, propagandna, tudi na področju športa. Mogoče je recimo Evropejce prepričevati, da je Rusija velika nevarnost, zaradi katere je nujno okrepiti obrambne sposobnosti. Se pravi, oboroževalna tekma z namenom, da Rusijo doleti podobna usoda, kot je Sovjetsko Zvezo, ki je preveč vlagala v oborožene sile in premalo v materialno preskrbljenost državljanov.

Ozreti se je treba proti Kitajski. Ta država je že gospodarska in vojaška velesila in z vsakim dnem je njena moč večja. Američani gradijo sistem zavezništev, da bi blokirali njen vpliv, kar bo počasi privedlo do vedno hujših trenj. Vidimo lahko, da je že nastala os Moskva-Peking, kar pritiske na Rusijo postavi v drugačno luč. Rusija zase je, predvsem gospodarsko, šibka, skupaj s Kitajsko pa postane velika nevarnost zahodni prevladi.

Dolgo časa so ZDA preprečevale širjenje sovjetskega vpliva s sistemom zavezništev s Turčijo, Iranom in Pakistanom. Ta zid je prebit. Iran je že zdavnaj sovražnik ZDA, Pakistan se vedno bolj naslanja na Kitajsko in ne prenaša najbolje ameriških groženj, Turki pa so malodane že v konfliktu z ZDA in zavezniki v Siriji, da ne govorimo o tem, da Erdogan skoraj zagotovo sumi, da so ga prav zahodne države hotele odstraniti z vojaškim udarom. To bi pojasnilo njegov obrat k Rusiji. Dodajmo k temu še zmago režima v Siriji in Irak, ki je bolj kot ameriški, iranski zaveznik, in vidimo lahko, da se lahko ruski vpliv širi ne le na Bližnji Vzhod, ampak tudi v Sredozemlje, po drugi strani pa s ezahodnim silam zapirajo poti v Centralno Azijo. Še več, ker je Grčija zgodovinsko bolj naklonjena Rusiji, lahko v primeru konflikta odpove velik del južnega krila NATO pakta. Oziroma, drugače, zgodi se lahko, da bosta Turčija in Grčija preprosto stali ob strani, v najslabšem primeru, pa Turki ne bodo v Črno morje spustili ladij drugih članic NATO pakta. Kakor se stvari razvijajo, ni nemogoče, da Turčija niti ne bo več zelo dolgo v zavezništvu.

Čeprav je Rusija sama zase šibkejši nasprotnik v tej novi hladni vojni, se pa razmere v svetu spreminjajo v to smer, da se povečuje nevarnost predvsem za ZDA in njihove evropske zaveznike. Z nerazumnim iskanjem vedno novih razlogov za konfrontacijo z Rusijo, Turčijo, Kitajsko, itd…, si ustvarjajo ogromno nasprotnikov. Le sešteti je treba skupno gospodarsko in vojaško moč teh držav, vse prebivalstvo in resurse, ki so jim na voljo, da lahko pozornega opazovalca postane strah za usodo Evrope. Američani, ti so daleč proč, Evropejci pa se lahko hitro znajdemo v večjem spopadu,  ki nam bo le škodoval. Že zdaj lahko trdimo, da si s sankcijami proti Rusiji delamo le škodo, koristi ni pa nobene.