Globoka država Trumpu: ne boš se umaknil iz Sirije!

Ameriški predsednik Donald Trump je  29. marca namignil, da naj bi ZDA iz Sirije kmalu umaknile svoje vojake. Po zmagi nad Islamsko državo naj bi po Trumpovih besedah drugi prevzeli odgovornost za razmere, ZDA pa so že tako ali tako preveč svojega denarja zapravile za vojne na Bližnjem Vzhodu.

Ta njegova izjava je prišla kot presenečenje za Pentagon in ameriško zunanje ministrstvo pa tudi za vse v ZDA, ki podpirajo nadaljne vmešavanje v sirsko državljanjsko vojno.

Spomnimo se, da je Trump podobno razmišljal tudi o Afganistanu. Po letih in letih vojne in neuspehov, mu je na misel prišlo, da bi zmanjšal izgube, toda kmalu so ga prepričali, naj tega ne stori. Američani so še vedno v Afganistanu in razmere so enake, kot so bile. Nič se v resnici ne premika, čeprav so ZDA tam testirale svojo največjo konvencionalno bombo. To je bilo potem tudi vse.

Nekateri pravijo, da Trump laže, da se želi umakniti iz Sirije, saj istočasno potekajo premiki ameriških sil v državo. Toda, kaj če je malo drugače? Kaj če bi Trump res želel končati ameriško prisotnost, a je potem podvržen silovitim pritiskom, naj tega ne stori, medtem ko ameriške obveščevalne službe in oborožene sile ves čas izvajajo svoje programe, ne glede na to, kar si ameriški predsednik misli?  Ta ameriška globoka država, kar je sicer le naziv za skupek institucij, obveščevalnih služb, političnih, medijskih, gospodarskih elit, ki neizvoljene obvladujejo delovanje države, ima svoje interese in bo storila vse, da jih uresniči. V Siriji to pomeni, da če že ne morejo strmoglaviti Asadovega režima, bodo pa skušali doseči razdelitev države, česar pa ne morejo brez prisotnosti ameriških sil.

Medtem se bliža neizogibni trk s Turki, ki svoje poglede vedno bolj usmerjajo proti mestu Manbij. Operacija v Afrinu je bila uspešna in Turki nadaljujejo svoj boj proti Kurdom. Mimogrede, v okolici Manbija sta bila pred kratkim v eksploziji podstavljene bombe ubita ameriški in britanski vojak. Po drugi strani bodo po zmagi nad uporniki v Vzhodni Ghouti tudi sirske oborožene sile preusmerjene na druga področja. Govori se o operaciji v pokrajini Dara na jugu.

One thought on “Globoka država Trumpu: ne boš se umaknil iz Sirije!

Komentarji so zaprti.