Zvonko Lah zapustil še drugo stranko: udarec za NSi in tudi zanj?

Nekdanji član SDS, Zvonko Lah, je po malo več kot letu dni izstopil iz poslanske skupine NSi.

Tako NSi:

»Obveščamo vas, da se je poslanec Zvonko Lah, ki se je poslanski skupini NSi – krščanski demokrati pridružil 1. februarja 2017, včeraj, 3. aprila 2018, odločil za izstop.

Poslanska skupina NSi spoštuje njegovo odločitev in je predsednika državnega zbora že obvestila o njegovi odločitvi. Poslanska skupina NSi se mu zahvaljuje za vse opravljeno delo in mu želi vse dobro pri iskanju nove priložnosti drugje.

Lah namerava po izstopu iz poslanske skupine izstopiti še iz stranke, saj se pod novim vodstvom naj ne bi počutil najbolje. Za Večer je še povedal:

Menjavi v vodstvu NSi sem nasprotoval, saj bo prinesla slabše rezultate. Svoje sem oddelal, izpolnjujem pa tudi pogoje za upokojitev.

Ob tem je zanikal, da je pravi razlog bil ta, da ga stranka ne kandidira v njegovem domačem kraju. V okraju Novo Mesto 1 se NSi v boj podaja z Vido Čadonič Špelič. Medtem je Lahu ponudbo za pridružitev njegovi listi že poslal še en bivši poslanec SDS, Andrej Čuš.

Zvonko Lah mi je osebno vedno zvenel kot spodoben predstavnik politične desnice v Sloveniji in njegov prestop iz radikalne SDS k bolj zmerni NSi se mi je zdel razumljiv. Problem prestopanja iz stranke v stranko je seveda ta, da se lahko marsikomu zameriš in zdiš kot človek, ki mu je mar samo za svoj stolček. Če se to zgodi dvakrat, je problem le še večji. Seveda to ne pomeni, da Lah nima povsem upravičenega razloga za svojo potezo. Še kako ga lahko ima, a v politiki je pogosto bolj pomemben videz. Za bivšega poslanca SDS in župana občine Mirna Peč je dodaten problem tudi ta, da bo skupaj s Čušem na volitvah zelo težko dosegel preboj v Državni Zbor, še posebej, ker je gneča na politični desnici velika. Preveč strank se poteguje za omejeno število volivcev. Po drugi strani za NSi ne more biti najboljša novica, da jo zapušča eden izmed njihovih poslancev in da se ob tem izpostavlja še dvom v novo vodstvo.

Lah je sicer izjavil tudi, da ni nujno, da bo kandidiral na državnozborskih volitvah. Lahko bi poskusil tudi z novo kandidaturo za župana Mirne Peči, poroča Domovina.