Pred tremi leti Turčija in Rusija na bojni nogi, zdaj krepita sodelovanje

Ruski predsednik Vladimir Putin je prispel na obisk v Turčijo, kjer se bo 4. aprila v Ankari začel drugi krog pogovorov o usodi Sirije med voditelji Turčije, Rusije in Irana. Spomnimo, da so bili odnosi med Rusijo in Turčijo na hudi preizkušnji, potem ko so Turki sestrelili rusko letalo, so pa pred leti tudi mnogo bolj kot danes, vztrajali na odstranitvi Asadovega režima v Siriji, ki sta ga tako Rusija, kot Iran, podpirala. Sestrelitev je imela tudi gospodarske posledice, saj so Rusi proti Turčiji uvedli nekaj sankcij, usahnil pa je tudi tok ruskih turistov.

Danes sta turški in ruski predsednik preko video povezave sodelovala v prireditvi ob začetku gradnje prve turške jedrske elektrarne v mestu Akkuyu na obali Sredozemlja. Pogodba o sodelovanju pri gradnji je bila sicer podpisana že leta 2010, njena vrednost pa je okoli 20 milijard evrov. Med obema državama bo izgrajen plinovod, kar bo pomembno za gospodarsko hitro rastočo Turčijo in njene energetske potrebe.

Sodelovanje med obema državama se krepi tudi na področju prodaje orožja, saj nameravajo Turki kupiti ruski protiletalski sistem S-400, kljub ostrim kritikam iz Washingtona. Po poskusu vojaškega udara proti predsedniku Erdgoganu, Turki ne zaupajo več najbolj zahodnim silam, k temu pa svoje dodaja tudi turško obračunavanje s Kurdi, katere  ZDA uporabljajo za utrjevanje svojega nadzora v delu Sirije. Turki so že obračunali s Kurdi v Afrinu, zdaj pa so svojo pozornost usmerili proti mestu Manbij, kjer imajo Američani svoje vojake.

S tem raste nevarnost neposrednega konflikta med dvema članicama NATO pakta. Turčija ima druge največje oborožene sile v zavezništvu.

Turčija se ni pridružila nekaterim zahodnim državam, ki so na podlagi britanskih obtožb, da so Rusi na britanskih tleh zastrupili svojega bivšega agenta, z izgonom ruskih diplomatov.