Je rusko rožljanje z orožjem Trumpa odvrnilo od napada na Sirijo

Ure minevajo, napada na Sirijo ni. Mar to pomeni, da si je ameriški predsednik Donald Trump premislil? Da se je uprl silovitim pritskom, da nekaj stori?

Tega ne vemo. Resnica je takšna, da so ameriške sile na Bližnjem Vzhodu ta hip še vedno premajhne, da bi lahko resno škodovale Sircem, kaj šele Rusom. Tako je tudi, če prištejemo tistih nekaj ladij in letal, ki jih lahko prispevajo ameriški zavezniki. Sirske oborožene sile medtem nadaljujejo svoje operacije, ali se pripravljajo na večje premike, kljub grožnjam.

Proti Bližnjemu Vzhodu se ne glede na nasprotujoče se izjave ameriškega predsednika, premikajo večje sile. Nič ni izključeno.

Toda, jasno je, da so ruske izjave in vojaški premiki imeli vpliv na ameriškega predsednika in njegove zaveznike. Zbali so se. Izvesti napad na državo, ki je leta v državljanjski vojni in žrtev zunanjih posegov, je nekaj, tvegati samo omejen spopad z veliko silo, ki lahko udari nazaj, je drugo. Vsaj k premisleku jih je prisililo.

S tem smo pri Severni Koreji. Severni Korejci se pogosto zdijo povsem nori z vsemi svojimi grožnjami. Toda, mar niso ravno oni pokazali, kako se odzvati na pritiske? Kljub njihovemu razvoju jedrskega orožja in raket, ki lahko to orožje ponesejo do ZDA, Trump na koncu ni izvedel napada. Cena bi bila previsoka.

Lekcija je jasna. Če želiš preprečiti vojno, moraš biti glasen in zaostrovati. Se ne zdi logično, a tako je.