Nekaj je stvari, ki me odbijejo pri političnih strankah

Na prvem mestu je zagotavljanje miru. Slovenija je ta trenutek varna, a delovanje nekaterih zahodnih držav lahko vodi v veliko vojno, ki lahko ogrozi preživetje ne le slovenske države, ampak celo slovenskega naroda. Slovenci ne potrebujemo zaostrovanja z Rusijo, ker se Američani bojijo, da jim prevlada v svetu polzi skozi prste. Potrebujemo uravnoteženo zunanjo politiko, čim manj sporov in mir, ki nam odpira vrata za trgovanje.

To je razlog, da me vsak politik, ki tuli v isti rog kot ameriški razpihovalci vojn, odbija. Ni to stvar Rusije. Enako menim o zaostrovanju odnosov s Kitajsko ali Turčijo. Mi tega ne potrebujemo. Zato tudi podpiram izstop iz NATO pakta. Ne, ker bi imel nekaj proti zavezništvom, ampak ker je NATO pakt postal instrument v zaostrovanju odnosov z Rusijo. Enkrat v prihodnosti lahko postane še en del ameriških zavezništev proti Kitajski.

Podpirati tudi ne morem političnih sil, ki ogrožajo svobodo govora. Veliko je zadnje čase opozoril pred lažnimi novicami in sovražnim govorom. Bojim se, da je v ozadju želja po cenzuri in zatiranju drugačnih pogledov na svet. Če želimo ohranjati svobodno družbo, tega ne moremo dovoliti. Imamo pravico razpravljati o ideologijah in religijah in o njih izražati negativno mnenje, prav tako o politikih, novinarjih, o zgodbah, ki jih širijo in tako naprej. Ohranjati moramo prosti trg idej. Zavedati se moramo, da so se laži vedno širile in da so večji mediji bili med večjimi prevaranti, tako da je rahlo smešno nove spletne alternative ali medije iz držav izven zahodnega kroga označevati za nekaj novega in nevarnega, ali napadati družabna omrežja kot grožnjo demokraciji.

To pa ne pomeni, da podpiram politične sile, ki skušajo svoj uspeh doseči z žaljivimi, primitivni napadi na vse svoje nasprotnike, ki skušajo z lažmi in manipulacijami prestrašiti in razjeziti volivce, da bi jih podpirali. Vse se da povedati na lep, spodoben, spoštljiv način. Pravica do izražanja mnenja tudi ne pomeni pravice do tega, da to mnenje moram poslušati. Ljudje, ki izkoristijo vsako priložnost, da ponižujejo svoje nasprotnike, da širijo sovraštvo, so po mojem mnenju nevarni za mir in stabilnost v družbi. Utišati jih nimam namena, a kaznujem jih lahko tako, da jim na volitvah odrečem podporo in da jih v vsakdanjem življenju čim bolj ignoriram.

To so tri področja na katerih ne morem sprejemati kompromisov.

Malo jih je, ki bi čisto v vsem podpirali neko politično stranko, ker bi se ta tako popolno prilagajala njihovim vrednotam in pogledom. To je razumljivo. Tehtati moramo, koliko nas neka politična stranka privlači in koliko odbija. Veliko je področij, kjer je mogoče sprejeti kompromis. Odrečeš se eni stvari, da dosežeš drugo. Tudi sam imam veliko stališč, ki so mi pomembna, a sem pripravljen potem marsikatero spregledati, če le lahko verjamem, da se bo uresničevalo večino. Na koncu je najbolj pomembno, katera politična sila je posamezniku najbližja, ne katera je popolna.