SD, Lista Marjana Šarca in SDS na vrhu, SMC ohranja svojo podporo

Po aprilski anketi Vox Populi je SD prehitela Listo Marjana Šarca, skupaj s SDS pa ima približno enak odstotek podpore. SMC nič ne kaže, da bi izginila, sedmim strankam kaže na preboj v Državni Zbor, še vedno pa se nam obeta podobna politična garnitura na oblasti, kot jo imamo že zdaj.

RTV Slovenija:

Če bi bile parlamentarne volitve to nedeljo, bi SD volilo 12,2 odstotka vprašanih. Drugo mesto bi zasedla Lista Marjana Šarca (LMŠ) z 11,9 odstotka podpore, sledi pa jima SDS z 11,6-odstotno podporo.

Na četrto mesto je uvrščen SMC s sedmimi odstotki, peta pa je Levica s petimi odstotki. DeSUS bi prejel 4,3 odstotka glasov, NSi pa nekaj več kot štiri odstotke (4,1). 4,7-odstotno podporo so sodelujoči v anketi namenili preostalim strankam.

Volitve v državni zbor so razpisane na tretji junij, prava predvolilna kampanja s soočenji pa se še niti ni začela, a kljub temu lahko rečemo, da vsi pomembni igralci v tej tekmi že pridno pripravljajo temelje. Razkrivajo svoje programe, pripravljajo sezname kandidatov, na vse načine skušajo pridobiti čim več pozornosti.

Jasno je, da je SDS v izgubljenem položaju in da le čudež lahko prinese novo vlado pod vodstvom Janeza Janše. Zamenjava Ljudmile Novak z Matejem Toninom ni prinesla večje rasti podpore NSi, številne stranke, ki bi lahko vstopile v koalicijo, so pod parlamentarnim pragom in druga drugi odžirajo volivce. Pravo vprašanje je, kdo bo tisti, ki bo prevzel odgovornost sestavljanja vlade. Bo to Dejan Židan, ali Marjan Šarec? Zdaj bolje kaže Židanu, a razlike so tako majhne, da je to nemogoče napovedovati. Vidimo lahko, da SD, LMŠ, SMC in DeSUS z lahkoto dosegajo podporo, ki jim omogoča, vsem, ali  prvim trem, sestaviti novo vladajočo koalicijo.

Ker je SDS izločena iz igre, lahko najpomembnejše boje pričakujemo med SD in LMŠ, saj bo pomembno, kdo bo dosegel boljši rezultat, med SD in Levico, ker bo Levica skušala SD odtrgati čim več podpore in obratno  in med tremi strankami trenutne koalicije glede odgovornosti za napake za časa vlade Mira Cerarja.