Kim Džong Un razglasil konec testiranja jedrskega orožja in balističnih raket

Potem, ko so Severni Korejci testirali dovolj jedrskega orožja in raket, s katerimi lahko to orožje ponesejo proti ciljem, celo do vseh kotičkov ZDA, je prišel preobrat. Pričakovano. Tveganje uničenja enega ali več ameriških mest v primeru napada na Severno Korejo, tej državi zagotavlja več varnosti. Američani radi vodijo vojne proti šibkejšim nasprotnikom, v primeru pa, ko bi lahko vojna imela uničujoče posledice tudi na njihovem ozemlju, tudi oni morajo premisliti. Pa četudi lahko Severno Korejo povsem uničijo. Po drugi strani vodstvo Severne Koreje razume, da vojne ne more zmagati in da je mnogo bolje, če začne odpirati kanale s svojimi sosedi na jugu.

Na plenarnem srečanju centralnega komiteja vladajoče delavske stranke Severne Koreje, je Kim Džong Un napovedal, da se bodo z 21. aprilom tega leta končani vsi preizkusi jedrskega orožja in balističnih raket.

Ameriški predsednik Donald Trump je pograbil priložnost in pohvalil dobro novico. V sredo je sicer napovedal, da se bo nadaljeval pritisk na Severno Korejo, dokler ne bo popolne jedrske razorožitve.

Spomnimo se, kakšen je bil razvoj dogodkov. Na testiranja raket, so ZDA odgovorile s sankcijami, premikanjem vojaških sil in grožnjami. Nič ni pomagalo, tako da se je v nekem trenutku zdelo, da obstaja možnost izbruha vojne. Toda, ameriški predsednik, Donald Trump, dalje od groženj ni prišel, zavedajoč se očitno nevarnosti. Po testiranju rakete, s katero je Severna Koreja dokazala, da lahko zadene cilje v ZDA, je ostalo le še prazno govoričenje. Potem so Severni Korejci začeli s svojim diplomatskim obratom in odnosi z Južno Korejo so se začenjali izboljševati. Na koncu smo prišli do tega, da se nameravata ameriški in severno korejski voditelj srečati.

Američani bodo seveda trdili, da se je Severna Koreja uklonila pritiskom ZDA. Težko verjetno. Prej obratno, ZDA so spoznale novo realnost in se prilagodile. Seveda Severni Koreji ni treba več testirati jedrskega orožja in balističnih raket, saj jih nikoli niso imeli namena uporabiti. To je le sredstvo za odvračanje napada, preprečevanje vojne, kot orožje v vojni nima nobene vrednosti in bi v primeru uporabe bilo povabilo za popolno uničenje države.

Pravo vprašanje zdaj je, kam se bo usmerila Severna Koreja. Bo prišlo do večjih reform v državi in se bo zgledovala po uspehu Kitajske, bo stkala boljše vezi z Južno Korejo ali bo vse ostalo po starem. Kim se sicer namerava posvetiti gospodarskemu razvoju, a čas bo pokazal.