Potrebujemo spletno policijo, da bo preganjala sovražni govor? Mislim, da ne

Mladi forum Socialnih demokratov je z naslednjima dvema čivkoma precej razburkal twittosfero:

Screenshot-2018-5-21 Mladi forum SD on Twitter Mladi ne želimo živeti v svetu, kjer prevladuje sovražni govor Naslednji Vla[...]

Delno te pozive k boju proti sovražnemu govoru razumem. Vse preveč je sovraštva, primitivnih napadov, poniževanja, smešenja, celo groženj. Toda, bojim se, da bi neka spletna policija bila korak v napačno smer, hkrati pa se seveda bojim, kako bi definirali sovražni govor.

Mi imamo zakonodajo, imamo policijo. Mogoče je res potrebno več časa posvetiti preganjanju nevarnih pozivov k nasilju na spletu, toda, zavedati se moramo, da vse, kar se razglaša za sovražni govor, ni nekaj, kar bi naša sodišča prepoznala kot takšnega. Neokusno izražanje pač ni kaznivo. Pozivi k nasilju so. Obstaja tudi velika nevarnost, da bi gonja proti sovražnemu govoru pripeljala do tega, da ne bi bilo več mogoče kritizirati nekaterih družbenih skupin, razpravljati o religijah, imeti napačne politične poglede.

Zato je na tem področju potreben uravnotežen pristop. Da, res več pozornosti dogajanju na spletu, a ne neki posebni spletni policiji in manjšanju prostora svobode govora. Spoštujmo zakonodajo, ki jo že imamo. To je po moje dovolj.