Slovensko gospodarstvo se še naprej krepi

Rast je hitra.

Statistični urad RS:

Bruto domači proizvod (BDP) je bil v prvem četrtletju 2018 za 4,6 % višji kot v prvem četrtletju leta 2017. BDP z izločenimi vplivi sezone in koledarja je bil v prvem četrtletju 2018 za 0,6 % višji kot v četrtem četrtletju 2017 in za 5,0 % višji kot v prvem četrtletju 2017.

Ker smo v volilnem letu, lahko pričakujemo veliko investicij, kar bo dodatek k rasti, tako da lahko pričakujemo še eno dobro leto. Kako dolgo bo to trajalo, je vprašanje.

Z rastjo gospodarstva se povečujejo tudi prihodki v proračun. V prvih štirih mesecih jih je priteklo za 6,8% več kot v istem obdobju v lanskem letu. Ni čudno, da ima proračun presežek, medtem ko je v enakem obdobju v lanskem letu primanjkljaj bil 133,9 milijonov evrov.

Zanimivo, da ti odlični rezultati ne krepijo podpore stranki predsednika vlade. Tisti, ki mislijo, da bo katerakoli druga vlada dosegla boljše rezultate, imajo nerealna pričakovanja. Drugi problemi v slovenski družbi morajo biti tisti, ki volivce odvračajo od strank koalicije, predvsem od SMC, ki je v zadnjih štirih letih izgubila največ podpore.