Pogovor med Maajidom Nawazom in Jordanom Petersonom

Jordan Petereson vsekakor je eden pomembnejših mislecev tega časa. Na žalost ga, ker prihaja s konservativne strani, radi obtožujejo vsega mogočega. Peterson v resnici ni del alternativne desnice, saj nasprotuje identitetni politiki, se pravi, da se posamezniki delijo glede na pripadnost večjim skupinam, ki so vedno v boju z drugimi. Na alternativni desnici gre to nekako v smer belopolte etno nacionalistične države, medtem ko na levici pogosto na žalost gre v smer deljenja ljudi po barvi kože, spolu, religiji, pri čemer je za krivca za vse slabo v svetu razglašen belopolti heteroseksualni moški.

Večina člankov, ki jih je mogoče prebrati o Petersonu, je spisana z namenom, da ga bralcem naredi odvratnega, a če človeka poslušate, za kar je veliko možnosti, se pokaže v povsem drugačni podobi. V marsičem se z njim da strinjati in v marsičem se mu da oporekati. Osebno se mi zdi recimo pretirano govorjenje o neki marksistični zaroti.

Največja napaka, ki se jo pogosto ponavlja je, da se politične nasprotnike meče v isti koš. Ali so vsi desničarski skrajneži, fašisti, ali so vsi komunisti in marksisti. V resnici je mnogo več raznolikosti in ogromno skupin, ki zagovarjajo različne stvari in imajo različne vrednote.