SDS relativna zmagovalka predčasnih volitev, a levica, razdrobljena, z več poslanci

Ne kaže dobro.

Po več kot 95% preštetih glasov je jasno, da bo v Državnem zboru devet strank. SDS je dobila 25,05% (25 poslancev), LMŠ 12,65%(13), SD 9,98%(10), SMC 9,65%(10), Levica 9,16%(9), NSi 7,11%(7), Stranka Alenke Bratušek 5,12%(5), DeSUS 4,93%(5) in SNS 4,23%(4).

Zgodilo se je pričakovano. SDS je zmagala, a njen rezultat ni nič kaj posebnega. Niti svojega stropa, ki je tam nekje pri 30%, ni dosegla. Rezultat je posledica dominacije na desnem političnem polu, kar se je izkazalo z ne preveč bleščečim rezultatom NSi z novim predsednikom, Matejem Toninom. SLS je ostala pred vrati Državnega zbora, toda na koncu je desnica imela srečo, da njena razdrobljenost s pojavom strank kot Združena desnica in Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, ni pripeljala do poloma. Prišlo je do koncentracije pri SDS-u.

Na drugi strani je levi politični pol zmagovalec, saj ima več poslancev, toda razklanost je prav neverjetna. Najmočnejša stranka ima borih 13 poslancev. Če želijo sestaviti koalicijo vsi tisti, ki so zavrnili sodelovanje s SDS, lahko naštejemo pet ali celo šest strank. Je to mogoče? Je takšna koalicija, če jo uspejo sestaviti, sploh lahko stabilna? Dolgoročno prav gotovo ne. Kako bosta sobivali Levica in SMC, če bo ena zahtevala umik žice na meji s Hrvaško, slednja pa jo bo zagovarjala?

Rezultati volitev so slabi, ker nam ne dajejo jasnega zmagovalca, ki bi lahko sestavil stabilno vlado. Obstaja majhna možnost, da kakšna stranka, ki je prej odklanjala sodelovanje z njim, prebegne k SDS, a to se zdi manj verjetno, ker je recimo SD v nevarnosti, da jo v tem primeru Levica povsem zasenči in nadomesti. Tudi drugi, ki so sodelovanje zavračali, veliko tvegajo, če ne izpolnijo svoje obljube. Za mnoge je to lahko politična smrt.

Zamislimo si zdaj koalicijo s predsednikom Marjanom Šarcem, sestavljeno iz LMŠ, SD, SMC, Levice, Stranke Alenke Bratušek in DeSUSom. To je šest strank. Že tri stranke so pod Cerarjem pogosto težko sodelovale, tu pa jih je dvakrat več.

Ne, res ne kaže dobro.

Mimogrede, moja petkova napoved ni bila tako napačna.