Lauren Southern o napadih na belopolte kmetovalce v Južni Afriki

Kdor že pozna Lauren Southern, mu je jasno, v katero smer bo njen dokumentarec šel. Kanadski novinarki je blizu politična desnica, ki verjame, da se v Južni Afriki pripravlja genocid nad belopoltim prebivalstvom. Ima negativno mnenje do migracij na zahod. Kljub temu ne dvomim, da je večina tega, kar je prikazano v njenem dokumentarcu, resnica.

Pravo vprašanje tu je, ali resnično gre za rasistično obračunavanje z belopoltim prebivalstvom, ali pa je Južna Afrika le država s katastrofalnim kriminalom in korupcijo in so belopolti kmetovalci le še eni izmed številnih žrtev nedelujoče države.

Pomislite, v Južni Afriki se vsak dan zgodi 49 umorov, ali 34 na 100000 prebivalcev (podatek iz leta 2016). Skupaj je to v taistem letu zneslo čez 19000 umorov. Za isto leto je število umorov kmetov 70, od tega je velika večina belopoltih.

So temnopolti lahko rasisti. Še kako. Toda, ali so napadi posledica rasizma? Jih je mogoče povezati s prizadevanji dela južnoafriške politike, da bi belopoltim kmetovalcem odvzeli zemljo in jo prerazdelili? Ali pa so ta prizadevanja le poskus preusmerjana pozornosti z lastne nesposobnosti razviti državo in ljudem prinesti blagostanje? Kmetijstvo leta 2018 ni več zelo pomembno, predstavlja vedno manjši delež BDP-ja držav in delež vseh zaposlenih. Države, kot je Južna Afrika, ni mogoče razviti z reformo na področju kmetijstva, nekaj kar so mimogrede preizkusili v sosednjem Zimbabveju. Pot naprej je v modernem šolstvu, dobri infrastrukturi, stabilnosti, varnosti, razvoju industrije in visokotehnoloških podjetij. Seveda neodgovorna politika rada posega po priročnih sovražnikih, ki jih je mogoče okriviti za slabo stanje in se tako izogne resničnemu reševanju problemov.

Srce parajoče zgodbe, ki jih je izpostavila Lauren Southern, so zagotovo resnične. Toda, v kolikšni meri so pravilni njeni zaključki?