Trump in Putin se bosta srečala v Helsinkih. Ne, Rusija ni izolirana

Gledam poročila na avstrijski ORF in novinarji se trudijo napoved srečanja med ameriškim in ruskim predsednikom na Finskem predstaviti kot veliko zmago Vladimirja Putina. S tem, pravijo, bo Rusija dokazala, da po aneksiji Krima ni izolirana.

V tem poročanju se skriva laž. Rusija seveda ni izolirana. Je v sporu z zahodnimi državami in ker zahodne države niso ves svet, je govorjenje o izolaciji ali zavajanje, ali neverjetna vzvišenost, ki za edine prave, upoštevanja vredne države šteje le zahodne, predvsem ZDA in evropske.

Do srečanja bo prišlo 16. julija.

putinerdogan
Putin skušaj s še enim voditeljem, ki ga zahodni mediji označujejo kot izoliranega

Ruski predsednik se redno srečuje s svetovnimi voditelji in Rusija ima pomembne stike s številnimi državami po svetu. Seveda slabi odnosi z zahodom zavirajo okrevanje ruskega gospodarstva in onemogočajo razvoj trgovine in sodelovanja, toda po drugi strani si Rusija išče nove možnosti proti vzhodu in jugu. Najpomembnejše je zavezništvo s Kitajsko, upoštevati pa gre tudi premik Turčije. Vezi, ki jih tkejo v Moskvi, so diplomatske, vojaške in gospodarske. Največji premik se je zgodil na Bližnjem vzhodu, kjer je Rusija vedno bolj dobrodošla, medtem ko se Američanom majejo tla pod nogami. Celo zagreti sovražniki Irana, Saudijci, se zavedajo da ruskega medveda ne gre preveč jeziti, čeprav so se pred časom z njimi spustili v gospodarsko vojno, s tem ko so pomagali strmoglaviti cene nafte.

Gre za staro zgodbo, ko se vsakega nasprotnika ZDA in njihovih zaveznikov, slika kot osamljenega, v sporu z ‘mednarodno skupnostjo.’ Pri tem je ta skupnost v resnici zelo omejena in ne predstavlja celotne mednarodne skupnosti. V preteklosti je bilo takšno zgodbo preprosto prodati ne le domači, ampak kar svetovni javnosti, saj ni bilo resne medijske konkurence, a internet je spremenil vse, da ne govorimo o tem, da večje države zunaj zahodnega kroga gradijo svoje medijske izpostave, s katerimi skušajo predstaviti svoj pogled na svet.

Medtem je Svetovno prvenstvo v nogometu v Rusiji velik uspeh. Priznam, da sem bil zelo skeptičen, če ga bodo sploh izvedli. Pričakoval sem provokacijo, podobno tisti z bivšim ruskim agentom Skripalom, zaradi katere bi zahodne države potem izvedle bojkot, ali mogoče večji napad ukrajinskih vladnih sil na Donbas, a se to ni zgodilo. Za zdaj kaže, da bo to prvenstvo šlo mimo skozi. Kar se tiče srečanja med Trumpom in Putinom, lahko pričakujemo prav histerične napade na ameriškega predsednika, češ da je to še en dokaz ruskega vmešavanja v ameriške predsedniške volitve in da zdaj ruski človek vlada ZDA. Neumnost. Neumnost, ki smo je že vajeni in ki se bo vlekla do naslednjih predsedniških volitev, ker nič ne kaže, da bi Trumpa spodili iz Bele hiše. No, ni izključeno, da Trump ne bo leta 2022 še enkrat zmagal.