Po srečanju v Helsinkih sta Rusija in ZDA še vedno sovražnici

Zdi se, da ima ameriški predsednik Trump seznam prioritet in vojne proti Rusiji ni med njimi. Po svetu skuša prodajati ameriško orožje ali naravni plin, uničevati stare trgovinske sporazume in vsiliti nove in prisiliti ameriške zaveznike, da se obnašajo tako, kakor sam hoče. Le vprašajte članice NATO pakta.

Na tem seznamu je na samem vrhu trgovina, odnos s Kitajsko ni daleč zadaj in kakor kaže vojna besed, je tudi Iran njegov cilj. To nam pove, da so, kar se mednarodne politike tiče, za Trumpa na eni strani pomembni gospodarstvo, dobički, domača delovna mesta, na drugi strani pa interesi Izraela in Saudske Arabije. Rusija mu pač ni pomembna. Zakaj bi bila? Jedrska vojna s to državo ni v mislih nobenega normalnega človeka, niti konvencionalna, saj Rusi ne pripravljajo invazije v zahodno Evropo. Rusi so vojaški tekmeci, ampak v modernem svetu, to ne pomeni veliko. Gospodarsko niso pomembni. Kitajska je.

Trump in Putin sta v srečanje morala iti vedoč, da je to bolj za predstavo, kot za kakšne resne rezultate. In res je ameriški predsednik hitro naznanil, na tiskovni konferenci po srečanju, da se je odnos ‘spremenil pred štirimi urami.’ Na boljše, seveda. Poudaril je, da je dober odnos z Rusijo dobra stvar. To je vse. To je bil rezultat srečanja. Teh nekaj besed, s katerimi se je Trump lahko vrnil domov in jih pomolil pod nos svojim podpornikom, češ da se pogovarja z Rusi, da se razmere pod njegovim vodstvom izboljšujejo. Podobno kot v primeru Severne Koreje, kjer je v bistvu popustil njihovim zahtevam, saj so bili vedno pripravljeni žrtovati marsikaj za trajen mir z ZDA, tako je naredil s Putinom.

Rusi so vedeli prej in vedo tudi po srečanju, da se nič bistvenega ni spremenilo. Plus je bil v tem, da so lahko razglasili, da Rusija ni več izolirana, kar nikoli ni bila, razen v glavah Američanov, ki mislijo, da so oni sami ves svet, a kakorkoli, bilo je dobro za propagando. Edini pravi rezultat je mogoče bil, in to v zakulisju, da so Američani popustili v Siriji, da niso reagirali na sirsko ofenzivo na jugozahodu države, v pokrajini Daraa, na meji z Izraelom, v zameno pa so Rusi prepričali Irance, naj se odmaknejo. To bi bil Trump kot predstavnik Izraela. Nekaj, kar mimogrede, ni videno kot problematično v ZDA, četudi ima Izrael mnogo več vpliva na odločitve, kot Rusija, vsem obtožbam na račun slednje navkljub.

ZDA ne bodo ukinile sankcij proti Rusiji in Rusi to vedo. Do zdaj so naredili vse, da bi postali bolj odporni, da bi svojo trgovino preusmerili proč od zahoda in v resnici, ZDA ne potrebujejo več. Američani bodo tudi nadaljevali s podporo Ukrajini in jim dobavljali orožje. Kot je Trump dal vedel, bo v Evropi prišlo do tekmovanja, kdo bo Evropejce zalagal z naravnim plinom. To je nekaj, kar Trump razume, ker spada na področje gospodarstva, kjer lahko ameriška pdojetja kujejo dobičke. Ne boji se ruskih tankov, a ima težavo s prodajo ruskega plina Nemčiji.

Ne, Trump ni popustil Putinu.

Ne glede na to, kaj Trump misli, ne glede na njegove prioritete, je v ZDA Rusija v večini medijev in večjem delu političnih elit, smatrana kot sovražnik. Da se je vmešala v ameriške predsedniške volitve, je zgodbica za naivne. Pravi razlog se zdi, da te sile skušajo uničiti državo, ki jo vidijo kot nevarno njihovim interesom, državo sposobno zoperstaviti se največjemu svetovnemu agresorju, vedno pripravljenemu svoje nasprotnike zbombardirati v podrejenost. Po drugi strani je obtoževanje Trumpa, češ da je izdajalec nekaj, kar vidijo kot uporabno v notranje politične namene. Zdi se, da se motijo. Podpora ameriškemu predsedniku je nad 40% in med republikanci ima visoko podporo. Nenehna gonja z rusko zgodbo mu v resnici ne škodi veliko in tisti, na katere lahko vplivajo takšne neumnosti, češ da je Trump morebiti zdavnaj bil ruski, ne, sovjetski podtaknjenec, tako ali tako nikoli ne bodo glasovali zanj.

V resnici Trump ne more storiti veliko za boljši odnos med Rusijo in ZDA. Lahko govori, ampak prava moč zdaj leži drugje. Lahko pa prepreči, da ta odnos postane resnično nevaren. Pogovor je vedno boljši od vojne. Toda potem, nekateri neumneži res verjamejo, da je Rusija že napovedala vojno ZDA s tistimi nekaj troli na internetu in s tem, da RT ni marala Hillary.

*prevod mojega zapisa v angleščini