Blagovna menjava s tujino raste

RTV Slovenija:

Izvoz je v prvih šestih mesecih leta dosegel 15,5 milijarde evrov, kar je 11,2 odstotka več kot v istem obdobju lani, uvoz pa se je povečal za 10,9 odstotka, na 15,1 milijarde evrov. Presežek v blagovni menjavi s tujino je bil pri 417,5 milijona evrov.

Izvažamo torej več, kot uvažamo, kar dokazuje, da je naše gospodarstvo še kako konkurenčno.

Večino trgovine opravimo znotraj EU, skoraj 80%. Največ izvažamo v Nemčijo (20%), Italijo (11%), Hrvaško (7,8%), Avstrijo (7,5%) in Francijo (5,4%). Največ uvažamo iz Nemčije (17%), Italije (14%), Avstrije (8,1%), Kitajske (6,3%) in Hrvaške (4,5%).

To je še en podatek, ki priča o moči slovenskega gospodarstva, ki ga lahko postavimo ob bok izboljševanju stanja v slovenskih državnih financah. Gospodarska rast je visoka (4,6% na letni ravni), brezposelnost pada (8,1%), zadolženost države glede na BDP se manjša (73,6%) pobranih je vedno več davkov, ob tem pa se izdatki zaradi propadlih pogajanj z javnim sektorjem in sestavljanjem nove vlade, niso radikalno zvišali.

Zanimivo, da to nima skoraj nobenega vpliva na podporo političnim strankam, sploh tistim, ki so vladale v obdobju rasti.