Rusi bi tudi brez prodaje plina Evropi preživeli, a škodo bi utrpeli vsi

Oni dan sem v Delu prebral uvodnik  Barbare Kramžar, Geostrategija energije. ‘V Berlinu dobro vedo, da Putinovi Rusiji prav prodaja plina Evropi omogoča rožljanje z orožjem ter druge nastope proti zahodnim integracijam,’ je zapisala in potem je sledilo naštevanje ruskih grehov, ki nam ji skoraj vsak dan servirajo mediji. Slovenski pri tem večinoma samo prepisujejo od Američanov in občasno Britancev.

Spomnimo na sankcije proti evropskim proizvajalcem hrane, s katerimi so Rusi odgovorili na zahodne sankcije. Izkazalo se je, da je to bila naravnost bleščeča poteza. Ni zavladala vsesplošna lakota, rusko kmetijstvo je začelo izredno hitro rasti. Ne vrti se na tem planetu vse okoli zahodnih držav. Če se bodo Nemci pustili prepričati Američanom, naj prekinejo uvoz plina iz Rusije in raje kupujejo dražjega ameriškega, bo to le pomenilo, da se bo ruski plin počasi preusmeril na druge trge.

Mar nismo Evropejci že preveč izgubili v teh gospodarskih vojnah, ki jih vodijo Američani? Si nismo zaprli že preveč vrat?  Bomo po Rusiji in Iranu izgubili še Turčijo, recimo?

Težko je reči, da Rusija rožlja z orožjem, oziroma, vsaj kaj več kot ZDA in NATO, ki vedno več svojih sil premeščata proti ruskim mejam, da ne govorimo o opustošenju v Afganistanu, Iraku in Libiji. To je še posebej težko trditi, ker Rusi za obrambo ne namenjajo kakšnih rekordnih odstotkov BDP in ker njihov obrambni proračun ne raste. Še več, jasno je, da bo v tem Putinovem mandatu potekala velika prenova države, od sociale, pokojinskega sistema, šolstva do infrastrukture.

Kaj bi se zgodilo, če bi vsi Evropejci prekinili vse stike z Rusijo? Bi ta država propadla? Ne, ne bi. Mar vsi zunanji šoki do zdaj niso bili dokaz, da se to ne bi zgodilo? Še več, škodo bi utrpeli oboji, verjetno pa bi se jim v Washingtonu smejalo, ker bi Evropejce še bolj vezali nase in bi se še bolj predstavljali kot naši zaščitniki. Seveda bi pod predsednikom, kot je Trump, odločno pritisnili na nas, da moramo sprejeti zanje koristne trgovinske sporazume in kupovati več njihovega orožja. In dragega plina.