Ko nagrobna sveča postane kamen spotike

Iz vsega je mogoče narediti politično vprašanje. Tudi iz prižiganja sveč za 1. november.

Bi si kdo mislil, da bi se ob pozivih, naj se kupuje manj nagrobnih sveč, v čemer smo Slovenci v svetovnem vrhu, strinjali, da mogoče res pretiravamo. Da bi bilo dobro kupiti kakšno svečo manj, ker s tem praznik Vseh svetih, ali dan mrtvih, kakor vam drago, ne bo nič manj vreden. Da bomo s tem naredili nekaj za naravo, nekaj proti kopičenju smeti.  Nihče ni rekel, da je treba prepovedati vse sveče, kaj šele, da bi šlo za napad na sam praznik. Samo malo samoomejevanja.

Ne, nekateri v vsem vidijo  zaroto. Takoj nastaneta dva tabora. V tem primeru so nekateri na politični desnici eksplodirali, da pa tega, da bi bilo manj sveč, ne bodo dovolili. Imam občutek, da bi taisti, če bi nekdo z levice predlagal, da se mora za prvi november kupiti in na grobove postaviti več sveč, začeli vpiti na ves glas, da sveče niso pomembne, da se je  treba molče in ne razsipno spominjati na pokojne in da zanalašč letos ne bodo kupili nobene.

To ni prva takšna stvar, ki nas razdvaja. Umikanje plastičnih vrečk, recimo. Takoj sta nastala dva tabora. Eden, ki vidi v tem majhne korake v pravo smer in drugi, ki se jezi, posmehuje, žali, češ da je to neumnost. Ali dodatna obdavčitev sladkanih pijač. Podobna zgodba. Ob tem ne gre, da se ne bi vmešalo politike. Če levica nekaj zagovarja, mora desnica temu oporekati.  Postane samoumevno, da je levica za varovanje okolja, desnica pa za prosti trg in proti vsem regulacijam. Zakaj že? Saj niti sami ne vedo, v tej grdi plemenski vojni, kjer je pomembno le, da zmaga naša skupina.

Spominjam se, da sem pred leti na enem grobu naštel okoli 70 sveč. Ni bil to edini takšen, manj kot deset jih je imelo bolj malo. Iz leta v leto se to število manjša, kar kaže, da ljudem le ni več do tega, da bi toliko pretiravali. No, kakšen mesec kasneje na marsikaterem grobu te sveče čakajo, da jih kdo odnese v keson. Ponekod celo do novega leta ali še dlje.

To ni stvar vere. Ogromno ljudi hodi na pokopališča, ker je to pač tradicija. Sveče prižigajo, ker je to pač tradicija. Zaradi tega se mi zdi nedoumljivo, da se iz tega dela politično vprašanje, malodane za napad na krščanstvo. Mogoče bi bilo drugače, če bi se oglasil kak duhovnik in vernike pozval, naj prižgejo kakšno svečo manj in naj več časa posvetijo razmisleku o svoji minljivosti. No, tedaj bi morebiti na levici kdo skočil v zrak, da bo pa zdaj zanalašč kupil deset sveč, ker njemu nihče ne bo govoril, kaj naj počne.

Vse skupaj je neumno.

Ne, ni treba prepovedovati prodaje nagrobnih sveč, lahko pa vsi skupaj nekaj storimo, če kupimo kakšno manj. To lahko storimo vsi, ne glede na politične nazore, kajti vsi skupaj živimo na istem planetu in vsem bi nam moralo biti skupno, da se trudimo za izboljšave na vseh področjih, kakorkoli majhne že te so. Glede na razvoj nadomeščanja plastičnih vrečk, celo plastenk, ne dvomim, da nam prihodnost ne bo postregla z naravi bolj prijaznimi alternativami in bomo tudi ta problem uspešno rešili.