Nekateri bivši ameriški zavezniki v Siriji se zdaj borijo za libanonsko gibanje Hezbolah, drugi za Turke

Potem, ko so ZDA upornikom na jugu Sirije dale vedeti, da jih ne bodo aktivno podprle v boju proti vladnim silam in so jih tudi prenehale financirati, so mnogi od teh poiskali nove gospodarje. Po porazu jih je na stotine postalo del sirskih oboroženih sil, mnogo pa se jih je za plačilo 250 $ na mesec začelo boriti za libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, ki je močno vpleteno v sirsko državljanjsko vojno, skupaj s svojimi iranskimi zavezniki.

Nekateri borci z juga države, ki so ga sirske oborožene sile zavzele poleti letos, preden so se soočile s preostanki Islamske države na meji z Izraelom, so se odločili boriti za turške interese na severu države.

S tem je na tisoče borcev, ki so jih ZDA podpirale v boju proti sirskim oblastem, končalo na nasprotnem bregu. Gibanju Hezbolah naj bi se jih pridružilo kar 2000.  Tisti, ki jih plačujejo Turki, so zdaj nepsoredni nasprotniki Kurdov, ki jih na severovzhodu države podpirajo Američani. Dokler jih še, saj je očitno, da so svoje zaveznike hitro pripravljeni zapustiti. Glede na pomen Turčije za ameriški sistem zavezništev, se to lahko zgodi kmalu, drugače pa se lahko zgodi tudi, da se bodo z ameriške strnai opremljeni Kurdi morali spopadati s članico NATO pakta, Turčijo in njenim lokalnim zaveznikom. Znamenja, da se bliža nova turška operacija, podobna tisti v kurdskem kantonu Afrin na severozahodu Sirije, so očitna.