Pet razlogov, zakaj Trumpove sankcije proti Iranu ne bodo uspešne

4. novembra bodo proti Iranu začele veljati nove sankcije, ki bodo prizadele izvoz nafte, iranske finančne institucije, energetski sektor in tudi pristanišča in ladjedelništvo. Kot za Reuters piše Seyed Hossein Mousavian je namen teh sankcij uničiti jedrski sporazum z Iranom, sesuti iransko gospodarstvo, omejiti iransko vpletanje v Sirijo, Irak in Jemen in strmoglaviti iranski vladajoči režim.

Seyed Hossein Mousavian našteje pet razlogov, zakaj bodo Trumpove sankcije neuspešne.

Prvič, ni nadomestila za 2,5 milijona iranskih sodčkov nafte dnevno. Iranski izvoz se je že zmanjšal na 1,5 milijona sodčkov, ob tem pa se je zvišala cena nafte. ‘Če so napovedi, da bi lahko cena skočila na 100 $ na sodček, pravilne, bi skok cen nadomestil izgubo zaslužka, četudi bi izvoz bil zmanjšan na vsega 1 milijon sodčkov na dan.’

‘Drugič, Trumpova trgovinska vojna s Kitajsko in ameriške sankcije proti Rusiji, sta razloga, da je verjetnost sodelovanja Pekinga in Moskve z Washingtonom glede Irana manj verjetna.’ Še več, Mousavian meni, da ZDA ne morejo računati na sodelovanje Evropske Unije. Sam sem glede tega skeptičen. Evropejci ne bodo tvegali svojih vezi z ZDA zaradi Irana.

‘Tretjič, ameriške sankcije so ustvarile temelje za zgodovinske spremembe v globalnem finančnem sistemu.’ Na kratko, vedno več držav skuša nadomestiti ameriški dolar in trgovati v svojih valutah, to pa zmanjšuje moč ameriških sankcij.

Četrtič, preostali podpisniki iranskega jedrskega sporazuma vidijo le tega kot sredstvo za omejevanje ameriškega unilateralizma. Tudi glede tega sem skeptičen, kajti Evropejci, recimo, bodo tehtali koristi in škodo in se bodo skoraj zagotovo na koncu odločili za ohranjanje dobrih odnosov z ZDA. Iran pač ni tako pomemben.

Peta točka je delno ponovitev četrte. V regiji ZDA podpirajo Izrael, Združeni Arabski Emirati in Saudska Arabija, medtem ko Turčija, Oman in Irak podpirajo jedrski sporazum z Iranom. Medtem razvoj dogodkov v regiji ne koristi ZDA. Izgubljajo v Siriji in Afganistanu, Saudska Arabija ima hude težave v Jemnu, zaradi česar je položaj Irana močnejši.

Menim, da bodo ameriške sankcije proti Iranu imele posledice za to državo, vendar pa je ne bodo uspele zlomiti. Razmere so takšne, da ima islamska republika veliko prostora, da se izvije iz ameriškega primeža. Veliko je držav blizu in daleč, ki nimajo nobenega interesa, da dočakajo njihov zlom, ampak si želijo poglobiti sodelovanje. Po drugi strani, če je Iran v zadnjih tridesetih letih preživel številne napade, bo skoraj zagotovo tudi tega. A bolelo bo zagotovo.

Jedrski sporazum je tlakoval pot drugim svetovnim silam – predvsem Evropi, Kitajski, Rusiji in Indiji, da ohranijo mednarodne sporazume, brez ZDA. To, skupaj z ameriškim umikom z mednarodnega prizorišča, ima potencial preurediti mednarodne odnose in doprinesti k premiku od sistema vodenega s strani ZDA, k večpolarnemu svetu, kjer bodo regionalni igralci igrali večje vloge.

 
Spet naj ponovim svoj dvom v zavezanost Evropejcev mednarodnim sporazumom. Za razliko od Indije, Kitajske in Rusije, nobena evropska država nima ne moči, niti ambicij, da bi bila velika sila, ki bi se izvila iz ameriškega primeža. Če bodo Američani rušili mednarodne sporazume, bodo Evropejci sledili, četudi počasi in bolj potiho.