Acosta proti Trumpu. V resnici se na tisti novinarski konferenci ni zgodilo nič strašnega

Odnosi med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in večjim delom medijev so že dolgo časa zaostreni. Nobena stran ni nedolžna. Donald Trump je pogosto nesramen, napadalen in laže. Mediji, ki ga napadajo, so enaki, polni neumnosti o tem, kako se ZDA spreminjajo v diktaturo, kako so Rusi vplivali na ameriške predsedniške volitve, kako se napada svobodo govora.

Po torkovih vmesnih volitvah, ki so se končale  z delnim uspehom za demokrate, ki so osvojili predstavniški dom in delnim uspehom za republikance, ki so obdržali senat, je ameriški predsednik Donald Trump, na novinarski konferenci v Beli hiši imel spopad sporočevalcem CNN-a, Jimom Acosto. Ta je bil pričakovan in nič kaj posebnega. Acosta je postavil neprijetno vprašanje, Trump se je odzval agresivno, ker Acosta ni hotel predati mikrofona, mu ga je hotela odvzeti uslužbenka Bele hiše in prišlo je do zelo kratkega stika med njim in uslužbenko.

Posledica,  Bela hiša je Jimu Acosti odvzela akreditacijo.

Najprej, če nekdo noče odgovarjati na vprašanja, tudi če je to sam predsednik ZDA, to ni napad na svobodo govora. Vsak posameznik ima vso pravico, da ne odgovarja na vprašanja. Novinarji niso nobena sveta klika, da bi jim to pripadalo. Tudi nobenemu ne pripada avtomatsko pravica, da lahko pride na novinarsko konferenco v Belo hišo. Če Trump noče videti Acoste, mu lahko odvzame akreditacijo.  Acosta lahko še vedno poroča o Trumpu, CNN ga lahko še vedno napada in njihovo delovanje ni z ničemer omejeno.

Potem, kratek stik med uslužbenko in CNN-ovim poročevalcem so hitro pograbili na republikanski strani, češ da je Acosta prestopil vse meje dobrega okusa. Demokrati in del medijev so seveda vse slabo pripisali uslužbenki in celo obtožili predstavnico za stike z javnostmi, Sarah Sanders, da je potvorila posnetek dogodka. Kar se je v resnici zgodilo, ni nič dramatičnega. Uslužbenka je hotela vzeti mikrofon, mogoče je to v nekem trenutku naredila rahlo preveč agresivno, Acosta mikrofona na noben način ni hotel predati, dotaknila sta se drug drugega in to je bilo tudi vse. Nobene drame.

A na žalost so ZDA v pravi vojni, kjer se na veliko laže in manipulira. Obe strani pretiravata. Trump seveda ni diktator, nobenega napada na svobodo govora ni. Če bi temu bilo tako, bi Acosta že končal v kakšnem obcestnem jarku. Acosta na novinarski konferenci tudi ni storil nič takšnega, da bi se morali nad njim zgražati predsednikovi podporniki. Na žalost v tej igri vsak vidi tisto, kar hoče. Sposobnost ljudi, da lažejo samim sebi, je prav neverjetna.

Samo zelo naivni ljudje na razmere v ZDA gledajo črno belo. V tej vojni sta obe strani pokvarjeni. Trumpu se recimo očita, da z napadi na medije ogroža novinarje, a po drugi strani mediji in demokrati tudi vzpodbujajo sovraštvo, ki se odraža v pogosto nasilnih protestih in grožnjah, ki pa jih nočejo videti. Trump straši pred invazijo migrantov in pred socializmom, demokrati sovraštvo usmerjajo v Rusijo. To je zdaj le spopad teorij zarote in prav zanimivo je videti, kako velik odstotek Američanov je temu podlegel.

One thought on “Acosta proti Trumpu. V resnici se na tisti novinarski konferenci ni zgodilo nič strašnega

Komentarji so zaprti.