Predlog za dvig minimalne plače na 700 evrov do leta 2020

S tem se ob dvigu socialne pomoči, uresničuje še ena od mojih želja. Poskrbeti moramo za najšibkejše v tej družbi, kar zahteva ustrezne minimalne plače, pokojnine in socialno pomoč za tiste, ki se znajdejo brez zaposlitve in zaslužka.

24 ur:

Poslanska skupina Levica je zbrala podpise vseh petih strank sredinskega petorčka za spremembo zakona o minimalni plači. Predlog zakona o minimalni plači, ki predvideva, da se bo minimalna plača v dobrem letu zvišala na 700 evrov neto, so danes tudi vložili.

“Dvig plač je bila ena od ključnih zavez volivcem,” je v uvodu dejal vodja poslanske skupine Levica Luka Mesec. Čez dober mesec lahko tako nekateri zaposleni že pričakujejo višjo plačo, če bo zakon sprejet. S 1. januarjem 2019 naj bi se tako minimalna plača dvignila na 667 evrov neto, nato pa leta 2020 na 700 evrov neto.

Iz minimalne plače bi z začetkom naslednjega leta tudi izključili vse dodatke.

V Združenju delodajalcev v Sloveniji so se oglasili, da jih moti odsotnost dialoga, saj ni bilo nobenih usklajevanj s socialnimi partnerji. Z njimi se strinjam, a menim, da pri dvigu samem ne bi smelo biti popuščanj. Najti je treba način, da se delodajalce razbremeni na drugih področjih.

Ne gre le za denar, ampak za dajanje občutka, da se skrbi za vse, da smo vsi v istem čolnu, da politika ni usmerjena proti enemu družbenemu razredu. To pogosto poudarjam. Ne potrebujemo konflikta, ki ga potem izkoriščajo nekatere politične sile, ampak več sodelovanja in dogovarjanja, več iskanja največjega možnega skupnega dobrega in manj brezobirnega zasledovanja posameznih interesov.

Če bo ta vlada, s podporo Levice, uspela postopno zvišati še minimalo pokojnino ob vseh izpolnjenih pogoji in se dogovoriti z javnim sektorjem o dvigu plač, hkrati pa se ogniti dvigu davkov, bom zelo zadovoljen. Seveda obstaja nevarnost zvišanja proračunskega primanjkljaja, a ob pametnem ravnanju, ob visoki gospodarski rasti, sem prepričan, da se je tudi temu mogoče ogniti. V teh razmerah, ko delovne sile vedno bolj primanjkuje in marsikateri delodajalec že živi na delu migrantov, tudi ne pričakujem posebnega dviga brezposelnosti.