LMŠ na evropske volitve z ‘novimi’ obrazi

Nosilka liste LMŠ na majskih volitvah v Evropski parlament bo novinarka informativnega programa na Pop tv Irena Joveva. Joveva ne bo prva, ki se bo iz novinarstva preselila na evropski poslanski sedež. SD je bila uspešna s Tanjo Fajon, ki je po prejšnjih volitvah ostala edina poslanka te stranke v Evropskem parlamentu.

LMŠ bo, pričakovano, skušala unovčiti priljubljenost predsednika vlade Marjana Šarca. Javno mnenje jim je naklonjeno, toda ob tem je potrebna skepsa, saj utegnejo veliki vpliv imeti imena posameznih kandidatov. Večjega, od strank, katerim pripadajo. Hitro se lahko zgodi, da LMŠ ne bo dobila treh ali štirih poslancev in se bodo volivci odločili za koga drugega. Ne za ‘novi obraz’, ampak za bolj izkušenega. Po drugi strani je res, da na ravni Slovenije LMŠ, kljub temu, da večina njihovih obrazov ni posebej poznana, pri volivcih dobro kotira zaradi njihovega predsednika in dobrega stanja v državi. Nič drugega ni potrebno.

Razumljivo je tudi, da takšna stranka, kot je LMŠ, še ne more imeti velikega kadrovskega bazena in lovi posameznike, ki jih lahko dobro proda volilnemu telesu. Joveva bi lahko to vsekakor bila. To se potem predstavi kot priložnost za nove obraze in je za nad politiko nezadovoljen del volilnega telesa zelo privlačno.

Priznam, da me malo moti lahkotnost prehajanja iz novinarskih v politične vode. Sicer to dokazuje, da so novinarji pogosto na prvem mestu le aktivisti, kar pojasnjuje žalostno stanje v medijih.

LMŠ bo na drugo mesto na svoji listi kandidirala državnega sekretarja na obrambnem ministrstvu, Klemena Grošlja. Kandidati so še Edis Rujović, Katja Damij, Jasna Ružički, Luka Kočevar, Justina Erčulj in Rudi Spruk. Če vam nobeno ime mi znano, niste edini.

Sloveniji pripada osem poslanskih mest.