Turški notranji minister: Turčija in Iran izvedla skupno operacijo proti Kurdom

V ponedeljek je turški notranji minister Sulejman Sojlu na političnem shodu v Antaliji oznanil, da sta Iran in Turčija izvedla skupno operacijo proti Kurdski delavski stranki.

‘Ob osmih zjutraj danes, smo prvič začeli s skupno operacijo z Iranom ob naši vzhodni meji proti PKK (Kurdski delavski stranki). Moji prijatelji bodo razkrili podrobnosti, kje, kdaj in koliko vojakov. Želim le, da veste, da jim ne bomo dali možnosti dihati. Vse jih bomo izstrebili. Našo nacijo bomo rešili tega zla.’

Turki kurdske upornike označujejo za teroriste in se proti njim ne spopadajo samo na svojem ozemlju, ampak delujejo tudi v sosednjih Iraku in Siriji. Kurdski problem je nekaj, kar jih povezuje s sosednjim Iranom, zato skupna akcija ni presenečenje. S tem sodelovanjem Turki še dodatno jezijo Američane. Ne le, da kupujejo rusko orožje, tudi z ameriškim sovražnikom številka ena v regiji, sodelujejo in s tem zmanjšujejo moč ameriških sankcij.

Toda, previdno. Iran je zanikal, da bi sodeloval v skupni vojaški akciji. Počakati bo treba, da se razmere razjasnijo. Po eni strani se v Turčiji približujejo volitve in so politiki, kakor povsod na svetu, pripravljeni izjaviti marsikaj, da bi pridobili nekaj dodatne podpore. Po drugi strani je samo vprašanje časa, kdaj Iran bo sodeloval s Turčijo v boju proti Kurdom, ki lahko na severozahodna področja te države prinesejo nestabilnost, ki si je v Teheranu ne želijo. Obstaja seveda tudi sila, ki bi to nestabilnost želela izkoristiti. ZDA.

Kurdi v Iranu predstavljajo okoli 10 % prebivalstva.