Egipčani nameravajo od Rusije kljub ameriškemu nasprotovanju kupiti bojna letala

Ponavlja se zgodba iz Turčije, kjer so ZDA prav tako kritične do nakuša ruskega orožja. V turškem primeru gre za protizračne sisteme S-400, Turki pa se že spogledujejo celo z modernejšimi sistemi S-500. Zaradi tega so tarča ameriških groženj, da ne bodo mogli več nakupovati ameriškega orožja, a te grožnje gredo v prazno.

Egipt in Rusija sta sklenila pogodbo o nakupu za 2 milijardi $ ruskih bojnih letal Su-35, dobava več kot 20 letal pa bi se naj pričela v letih 2020-21.

Gre hkrati za dokaz dobrih odnosov med Egiptom in Rusijo, še posebej, ker Rusi podpirajo predsednika el Sisija, ob tem pa tudi za posledico ruskega posredovanja v Siriji, ki je ob boju za ohranitev Asadovega režima in uničenja Islamske države, služila za preizkušanje in oglaševanje ruskega orožja. To se je v večih primerih izkazalo za odlično.

Vojne moramo, na žalost, videti tudi kot oglaševanje orožja, zaradi česar moramo biti vsaj rahko skeptićni do uradnih izgub, saj velike sile nočejo samo zmagati v vojni, ampak ves svet prepričati v superiornost svojega orožja.

ZDA seveda niso zadovoljne, da se na tak način uničuje njihov sankcijski primež proti Rusiji, ki je pa v resnici na ljubo tako ali tako bolj brezob. Radi bi tudi sami prodali še več svojega orožja in jim ni po volji, da Egipt igra neodvisno zunanjo politiko. Leta 2018 so ZDA celo uvedle sankcije proti kitajski vojski, ker je ta od Rusije kupila enak tip letal, kot ga zdaj želijo Egipčani.

Razen Rusije in Kitajske, letala Su-35 uporabljajo še Indonezijci.