Turki vztrajajo pri nakupu ruskega protizračnega sistema S-400

Te dni sta ruska in turška mornarica v Črnem morju, v bližini Novorosijska izvedli skupne vaje, ki so se jih udeležile dve ruski in dve turški ladji. Za Turke je to bil le den njihove obsežnejše vaje, imenovane Modra domovina 2019.

Po eni strani nič posebnega, po drugi strani sporočilo, da se članica NATO pakta, Turčija, počasi odmika od zavezništva z ZDA in v Rusiji vidi vedno pomembnejšega partnerja.

Turško iskanje neodvisnosti se še bolj vidi v želji po nakupu ruskega protizračnega sistema S-400, pri čemer vztrajajo kljub grožnjam Američanov, da potem ne bodo mogli kupovati ameriškega orožja. Gre za letala F-35 in protizračne sisteme Patriot.

V soboto je turški predsednik Erdogan na srečanju Turške mladinske fundacije v provinci Diyarbakır, povedal, da se Turčija sooča z ameriškimi pritiski, a dodal, da pravi razlog ni nakup ruskega protizračnega sistema, ampak ker Turčija deluje po svoji volji, predvsem v Siriji. ‘Jasno je, da Turčija kupuje ta protizračni sistem in kako ga bo uporabljala,’ je dodal.

Dele letala F-35 proizvajajo tudi v Turčiji.

Od neuspelega vojaškega udara proti predsedniku Erdoganu in turškega obrata k iskanju kompromisne rešitve za Sirijo skupaj z Iranom in Rusijo, so odnosi med ZDA in Turčijo napeti. Sum, da so Američani imeli kaj s poskusom vojaškega udara se še niso polegli, a zdaj je hujše jabolko spora kurdsko vprašanje v Siriji.

Ni izključeno, da se odnosi ne bodo še poslabšali. Pod vprašanjem je tudi nadaljne turško zavezništvo z ZDA, kar ogroža celotno južno krilo NATO pakta. Z blokado prodaje ameriškega orožja pa se hitro lahko zgodi, da bodo posegli po dodatnem ruskem orožju, predvsem  bojnih letalih.

 

One thought on “Turki vztrajajo pri nakupu ruskega protizračnega sistema S-400

Komentarji so zaprti.