Pretresi Šarcu ne škodijo, SMC pred uničenjem

Tako si lahko razlagamo rezultate ankete Mediane za Delo. LMŠ kljub padcu še vedno vodi pred SDS, Levica se je okrepila in SD je dokaj stabilna. SMC medtem strmoglavi.

Predsednik vlade Marjan Šarec je do zdaj imel to srečo v nesreči, da je reagiral na napake svojih koalicijskih partnerjev. Ministri so leteli. Vsak po enega so izgubili v SD, SAB in SMC. No, tudi LMŠ se je morala posloviti od ministra za zdravje, a ta je postal žrtev svojega zdravstvenega stanja. V ostalih treh primerih je Šarec deloval kot predsednik vlade, ki pač mora popravljati napake svojih partnerjev.  Dodajmo k temu dobro stanje v državi in ni presenečenje, da je najbolj priljubljen politik, LMŠ pa stranka z najvišjo podporo.

LMŠ je anketa Mediane namerila 19,4%. Sledi SDS s 16%, na tretjem mestu je Levica s 8,1%, na četrtem NSi, kar mora veseliti desno sredinski blok, s 6,8%.  SD je na podobni ravni s 6,7%. Zamenjava ministra za kulturo Prešička jim ni škodila.

V krepitvi LMŠ in nizki podpori SAB in SMC lahko vidimo konsolidacijo liberalno demkokratskega bloka v stranki predsednika vlade, kar je tudi pričakovano. To je na predčasnih volitvah leta 2014 uspelo SMC, a se je njena podpora kmalu zatem začela nižati. Pri LMŠ je obratno, od ne posebej bleščečega rezultata na volitvah 2018, se samo krepi, kar Šarcu daje večjo moč v odnosu do svojih koalicijskih partnerjev. Predčasnih volitev se mu ta hip res ni treba bati, medtem ko lahko v SMC in SAB, tudi v DeSUS, trepetajo.

Propad SMC se nadaljuje in vprašanje je, koliko je še možnosti, da se trend obrne. 0,8% izmerjene podpore je resnično malo. Zunanji minister Miro Cerar je malodane na koncu; svoje stanje je še poslabšal s podporo samozvancu v Venezueli, kar sicer za Slovenijo ni posebej problematično, ker nas le malokdo opazi, a mu je zameril del volilnega telesa, ki mu ne diši vmešavanje v notranje zadeve drugih držav. Mogoče tukaj lahko najdemo tudi pojasnilo za krepitev Levice. Cerar se je podobno nespametno obnašal tudi v odnosu do Srbije. No, Levica je do zdaj mojstrsko odigrala svojo igro in marsikaj pridobila, ob tem ko je na nekaterih področjih tudi popustila.

Kaj ostane Cerarju? Če bo vlada stabilna, ima še veliko časa, da sebi in stranki zviša podporo, toda to je malo verjetno. Ko si Slovenci enkrat ustvarijo negativno mnenje o politiku ali stranki, ga težko spremenijo, zaradi česar se nam tudi pojavljajo instant stranke. Le s čudežem se mu bo ponovno uspelo uvrstiti v DZ. Prej kaže, da se bo moral slej ko prej začeti ozirati za drugo službo.