Rammstein s svojo mojstrovino razgalili Nemčijo

Nemška skupina se je pod žaromete vrnila v velikem slogu. Po desetletju bodo objavili nov album in se odpravili na turnejo in  ingle Deutschland (Nemčija) je bil primeren uvod. Mnoge so razburili že samo z napovednikom za svojo novo pesem,  v katerem so bili člani skupine prikazani kot ujetniki na vislicah v koncentracijskem taborišču. Provokacija je čudovito uspela in sprožila veliko odzivov ter pripravila pot 9 minut in dvaindvajset sekund dolgemu video spotu, ki je malodane filmski sprehod skozi nemško zgodovino.

Takšna mora biti umetnost. Ljudi ne sme pustiti ravnodušne, biti mora provokativna in sposobna prisiliti k razmišljanju. V primeru pesmi Deutschland, smo soočeni s podobo Nemčija skozi zgodovino in ta ni lepa. Kot bi se kdo pogledal v ogledalo in v njem videl pošasti zgodovine svojega naroda.

Ne le, da je video spot za skladbo dobro narejen, prav filmski, poln je epizod iz nemške zgodovine, hkrati pa mrgoli podrobnosti, ki jih je zlahka spregledati. To mojstrovino si je nujno ogledati večkrat.

Začne se z Rimljani v Germaniji, leta 16 našega štetja. Tukaj srečamo simbol Nemčije, temnopolto igralko Ruby Commey, kako reže glavo padlemu rimskemu vojaku. Srečali jo bomo še v mnogih prizorih, ko se zgodba spota premika od srednjega veka, do požrešnih menihov, ki jo požirajo, medtem ko pod mizo divjajo demoni, do pretepov Weimarske republike. Tam je, ko obešajo zapornike v koncetracijskem taborišču, medtem ko v ozadju v nebo letijo rakete V2, najdemo jo v predsedstvu Vzhodne Nemčije in kot talko teroristov RAF.

To je temna zgodba, zaradi katere so razumljive besede pevca, da (Nemčiji) ne more dati svoje ljubezni. Kot se za Rammstein spodobi, nam skozi svojo glasbo ponuja podobo globlje nemške duše, kar bi kdo neuk hitro lahko zamenjal za poveličevanje skrajnega nacionalističnega pogleda na nemško zgodovino, a hkrati prav to ruši. Če ne drugače, s tem, da je simbol Nemčije, temnopolta ženska.

Z Deutschland so Rammstein naredili isto, kot Childish Gambino s This is America za ZDA. Uspeli so skozi popularno kulturo širšim množicam povedati zgodbo, ki ni najbloj prijetna, nastaviti ogledalo in sprovocirati. To je prava naloga umetnikov, ki jih v tem svetu popreproščenih in poneumljenih skadbic za eno poletje in resničnostnih šovov na televiziji, namenjeni pomirjanju množic, da ne mislijo na kaj bolj pametnega, ni veliko. Osvežitev je vsakokrat, ko se pojavi izdelek, ob katerem je mogoče celo razmišljati, iskati skrite podpomene, se začuditi ob četrtem gledanju, kako nečesa nisi opazil.

Več tega, prosim.