Bo ameriško nasprotovanje turškemu nakupu ruskega orožja razklalo NATO?

Twitter diplomacija. Ameriški podpredsednik, Mike Pence je kar po twitterju Turčijo opozoril, da mora izbrati med nakupom ruskih protizračnih sistemov S-400, ali ostati pomemben del zveze NATO. Povrhu Američani Turke izsiljujejo s prodajo svojih letal F-35, ki jih slednji naj ne bi dobili ob nakupu ruskega orožja.

Turški podpredsednik, Fuat Oktay, je tretjega aprila Penceu odvrnil, da morajo ZDA izbrati med svojim zavezništvom s Turčijo in podporo teroristom. To leti na podporo Kurdom, ki jih turška država vidi kot veliko grožnjo.

Zdaj smo že navajeni besednih spopadov med Turčijo in ZDA. Bo NATO zaradi tega izgubil eno izmed svojih napomembnejših članic? Kdo ve.  Turčija ne le, da ima eno najmočnejših vojsk v zavezništvu, ima veliko prebivalstvo, močno gospodarstvo, ki je resda zadnje čase pod udarom, leži pa na streteško pomembnem območju, saj nadzoruje dostop do Črnega morja in je most iz Evrope do Bližnjega vzhoda. Če bi Turčija res zapustila NATO in se celo približala Rusiji, bi to ZDA povzročilo velike skrbi, saj bi njihova prevlada v regiji hitro skopnela. Da ne govorimo o tem, kako hitro bi lahko Turku ustavili vsako ladjo na poti proti Ukrajini, v primeru hujše zaostritve med Rusijo in zahodom okoli te države.

Rusi so seveda nad tem dogajanjem nadvse zadovoljni. Turčija bi lahko namreč postala pomemben kupec njihovega orožja in v  primeru blokade prodaje letal F-35, posegla po ruskih letalih.