Orbanovi Madžarski ni všeč, kako je Mladina prikazala njihovega voditelja

Tako zelo jim ni bila všeč karikatura na naslovnici Mladine, da niso na svoje nezadovoljstvo opozorili samo uredništva, ampak kar poslali protestno noto slovenskemu zunanjemu ministrstvu. To je storila veleposlanica Madžarske v Sloveniji, Edit Szilágyiné Bátorfi, ki se ji je naslovnica zdela politično neodogovorna. V pismu uredništvu Mladine je zapisala, da je ta ‘prestopila vse meje, je nezaslišana in obenem obžalovanja vredna.’

Madžarsko veleposlanico je tako zelo razburila podoba, na kateri se predsednik SDS, Janša, poslanec SDS Grims in evropski poslanec SDS Zver, stiskajno k Viktorju Orbanu, ta pa medtem dviguje roko, zelo podobno fašističnemu pozdravu.

‘Veleposlaništvo Madžarske v Ljubljani je prepričano, da naslovnica tednika Mladina z 22. marcem 2019 krši načela svobode tiska in izražanja in da dejanja, kot je objava naslovnice, škodijo sicer odličnemu dvostranskemu sodelovanju naših držav,’ je zapisano v madžarski noti našemu zunanjemu ministrstvu.

Na ta zaplet lahko gledamo iz več zornih kotov. Se lahko predstavniki neke države počutijo užaljene, če njih ali koga drugega iz njihove države v mediju v drugi državi predstavljajo tako, kot si sami ne želijo? Lahko. Je potem pametno  reagirati? Niti ne. Tako namreč ravnajo države, ki nimajo najboljšega odnosa do svobode medijev. Mogoče je še svoje nezadovoljstvo izraziti v kakšnem zapisu na družabnem omrežju, čeprav je že to malenkostno. Protestirati pri organih druge države, da bi potem ti disciplinirali medije, je neokusno in spominja na Erdoganovo Turčijo. No, saj Orbanova Madžarska ni veliko različna.

Še huje, malo to spominja na delovanje islamskih skrajnežev, ki so pripravljeni iti zelo daleč, da bi utišali vsakršno kritiko svoje religije, sploh pa preprečili, da bi kdo risal karikature njihovega preroka.

Kako naj ob takšnih pritiskih ravnajo slovenski mediji? Problematzirati morajo vsak poskus iz tujine, da bi se vplivalo na njihovo delovanje, še posebej, če to počnejo države. Na žalost so nekateri mediji v tej državi, hitro pokazali svojo pravo lojalnost. Govorim o objavi identičnih tekstov na Nova24tv in Demokraciji, pisanih v predvidljivo primitivnem, žaljivem slogu. Kdorkoli bo v prihodnje te medije imenoval za domoljubne, bo pač zelo naiven. Milo rečeno.

Da, na koncu ta zaplet s sosednjo Madžarsko ni tako hud. Bila je karikatura, bil je odziv, bil je odziv na odziv, nekaj medijskega neurja in kmalu bo vse utihnilo. Kaže nam pa to nekaj drugega, pomembnega. Svoboda govora je nekaj, kar si vsak predstavlja po svoje in pravih zagovornikov je v resnici malo. Veliko je manipulantov, ki bi svoji strani dovolili vse, nasprotni pa nič. To velja opozoriti, ker si je desnica v tej državi prisvojila to temo, a bi, kakor kaže, v trenutku prevzema oblasti hitro utišala vsako kritiko.  Tudi levica pri tem ni nedolžna, to je tudi treba priznati. Vsa gonja proti sovražnemu govoru je izraz želje, da se onemogoči vsak alternativni pogled na dogajanje v svetu. Ne samo resnično primitivne, sovražne izpade, ampak čisto legitimne kritike.