Kako daleč bo prišla Domovinska liga (DOM)?

V moderni Evropi je na političnem prizorišču veliko prostora za skrajno desničarske, populistične stranke, ki goreče nasprotujejo imigraciji, svarijo pred globalizmom, prisegajo na svobodo govora in  strašijo pred ‘kulturnim marksizmom’. Tudi pri nas. Toda, mar SDS in SNS že do zdaj nista uspešno nagovarjali dela volilnega telesa, ki mu je to blizu, da bi potrebovali novo stranko?

Prvi cilj v soboto v Ljubljani ustanovljene Domovinske lige bodo evropske volitve. 200 udeležencev je na kongresu izbralo vodstvo, za predsednika Bernarda Brščiča in podpredsednico Lucijo Ušaj. Logična izbira, saj sta primerna obraza takšne politike. Hkrati se je začelo silovito obkladanje na relaciji nove stranke in SDS.

Da, modro bi bilo s strani Janeza Janše in njegove stranke, da se pojavi še bolj skrajna stranka in jim pomaga sebe poriniti bolj proti sredini, oziroma njihova stališča ob bolj skrajni alternativi prikazati za sprejemljiva. Toda v to dvomim. Dvomim, da je SDS česa takšnega zmožna. Da je tega zmožen Janša. Ne, do zdaj je dokazal, da ne dovoljuje nobenih neodvisnih političnih sil ob sebi, da je na prvem mestu on, potem stranka pod njim. Verjame v večinski politični sistem, ki bi za rezultat volitev imel zmagovito, eno samo stranko in bi bila potreba po gradnji koalicij minimalna. To je občutil že marsikdo. Da, res je, sposobni so v SDS-u pogledati preko nesporazumov, ampak zamere vedno tlijo nekje pod površjem. To je spoznal marsikdo. Gregor Virant, Ljudmila Novak, celotna SLS, ki je, zdaj, zanimivo, dobra za  skupno listo za evropske volitve.

Mimogrede, skupna lista SLS in SDS bo bržkone zelo dobra odločitev za obe stranki.

Kaj lahko pričakujemo od Domovinske lige? Lahko Brščič in Ušajeva na evropskih volitvah prepričata dovolj volivcev. Zelo težko. Sam bi to možnost že izključil.  SDS ima zelo močno, lojalno bazo, ki ne bo množično drla k novi stranki. Ta baza se v veliki meri prekriva z bazo, ki bi jo želel nagovoriti DOM. Seveda jih je nekaj, ki nasprotujejo imigraciji, a ne marajo SDS. Ti bi lahko podprli novo stranko, a imajo na razpolago tudi SNS. Preprosto ni videti, da bi bilo dovolj ljudi, ki bi jih lahko uspešno nagovorili. Še posebej ne na evropskih volitvah, kjer je v igri osem poslanskih mest, ne 88.

Še huje zanje bo, če se bo SDS odločila z njimi odločno obračunati. Tedaj bodo kar naenkrat ostali brez medijskega prostora, razen Požarjeve izpostave in družabnih omrežij. Sicer to v teh časih ni pogoj, da ne bi bil uspešen, ampak pomaga pa tudi ne, če se tvojih mnenj odpovejo tisti, ki so te še včeraj potiskali v ospredje. Le poglejte si vso to sijajno poročanje Nove24tv in Demokracije o ustanovnem kongresu Domovinske lige. Če ga najdete.

V bistvu je naslednji odstavek večina programa Domovinske lige za volitve v Evropski parlament:

Migrantska kriza, vsiljevanje multikulturalizma, globalizem, katastrofalna ekonomska politika ECB in Evropske komisije so EU pripeljali na rob propada. Brexit bi moral predstavljati zadnje opozorilo, da je evropski projekt nasedel. Evropejci ne želimo živeti v EUrabiji, ne želimo Evrafrike in ne EUSSR. Verjamemo v Evropo, v Evropo narodov, v Evropo domovin, v Evropo Evropejcev. Takšna Evropa pa zahteva drugačno EU.