Ne, Rusija ne bo napadla Estonije

V pravih medijih si lahko privoščijo vse. Mednje seveda spada tudi ZDF, kjer je voditelj Claus Kleber v četrtek strašil Nemce, da so evropski zavezniki na poti v Estonijo, ki so jo napadli Rusi. Seveda je takoj priznal, da gre za lažno novico, ki bi pa lahko bila tudi resnična. Hja, dovolj so že mnoge prestrašili pred rusko nevarnostjo, da bi kdo še mogel res verjeti, da so Rusi tik pred invazijo v baltske republike.

Enkrat bi se lahko že odločili, ali je Rusija revna, razpadajoča in šibka država, ki ogroža samo sebe, ali nevarna, do zob oborožena velesila, ki je tik pred tem, da ponovno zavzame pole Evrope in vzpostavi Sovjetsko Zvezo in Varšavski pakt številka dva.

Nič od tega ni res.

NATO, sploh pa ZDA znotraj tega zavezništva, Rusijo močno prekašajo v denarju, ki ga namenjajo za obrambo. Kljub temu so Rusi z bolj pametnim trošenjem denarja svoje sile uspeli v večini modernizirati in ta proces se nadaljuje. Ustvarili so sile, ki lahko branijo državo in izvajajo večje operacije na mejah države in manjše operacije, kakršna je bila sirska, bolj daleč proč. Varnost jim zagotavlja jedrsko orožje, ki je garant, da do totalne vojne ne more priti. Lahko je le omejena in še ta je tvegana.

Rusi ne bodo napadli baltskih republik, bodo se pa zagotovo branili, če bi NATO skušal izvesti napad na Rusijo. To se skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Ob tem je treba razmišljati bolj trezno. Namreč, kot dokaz za rusko agresivnost se prikazuje Gruzijo in Ukrajino, toda v obeh primerih je le šlo za reakcijo in za omejene vojaške operacije. V Gruziji Rusija ni pripojila vse Gruzije, čeprav bi to lahko, ampak samo zagotovila mir Osetijcem in Abhazijcem, ki so jih Gruzinci napadli. V Ukrajini so ruske sile zavzele Krim in ljudje so se na referendumu odločili za priključitev Rusiji. To je bilo toliko lažje, ker je bilo na polotoku že veliko ruskih vojakov, ukrajinska vojska pa v totalnem razsulu. Ni prišlo do okupacije preostanka Ukrajine in ruska oblast se je izkazala za mačehovsko celo do upornikov v Donecku in Lugansku, ki so si in si še prav tako kot Krimčani želijo priključitve Rusiji. Če kdo ne verjame, naj jim omogoči referendum, z mednarodnimi opazovalci, in bo videl.

To nam dokazuje naslednje. Rusija noče in niti ni sposobna zavzemati večjih ozemelj. Kaj naj z Estonijo? Bo tam namestila ogromne sile, da bodo mirile lokalno prebivalstvo, da ne govorimo o tem, kakšno ceno bi to pomenilo za proračun? Že Krim ni tako poceni. Ukrajina je še hujši problem, ker je tako prekleto revna, da jih nihče noče. Ne Rusi, ne Evropejci. Vsi se jih izogibajo. Bi napadli baltske republike, da bi porazili NATO? To bi pomenilo veliko vojno, ker tri članice EU bi že z lahkoto zavzeli, potem bi pa se morali boriti proti večjim silam, ki bi prišle z zahoda. Če nam ruske vojaške vaje kaj povedo, bi morali prodirati naprej preko Poljske proti severni Nemčiji. Kdo pri zdravi pameti verjame, da bi se to res lahko zgodilo? Prvič, konvencionalno Rusija ni v stanju poraziti ZDA in zaveznikov, jedrska vojna pa je samo opcija za norce. Drugič, to bi pomenilo hudo gospodarsko razsulo na velikem območju, kar bi hudo prizadelo Rusijo samo, da ne govorimo o tem, da če bi po nekem čudežu uspeli zmagati v takšni vojni, potem ne bi imeli lahkega dela vse to nadzorovati.

V resnici lahko do vojne pride samo po kakšni neumni napaki, ali pa z napadom ZDA, če bi te začutile, da v svetu izgubljajo nadzor in je edina preostala možnost, da se znova postavijo v vlogo hegemona, večja vojna. To bi se lahko mimogrede zgodilo tudi v primeru Kitajske.

Vendar pa, tudi to ni posebej verjetno, kajti predsednik ZDA je Donald Trump, človek, ki očitno ne verjame v pretirano uporabo oboroženih sil, bolj pa v trgovinske vojne.

Kaj je torej namen takšnih neumnosti, kot si jo je privoščil nemški tv voditelj? Na tak način se ustvarja pritisk za večje trošenje za oborožene sile in se skuša utišati kritike premeščanja sil zveze NATO proti vzhodu, na ruske meje. Skuša se utrditi podobo zavezništva, kot nujnega za obrambo pred zunanjim sovražnikom in odriniti vse, ki bi razmišljali o boljših odnosih z veliko vzhodno sosedo.