Torej nam prisluškujejo? Kaj je še novega?

Resne države organizirajo sposobne obveščevalne službe in podučijo svoje zaposlene, kakšne so nevarnosti v modernem svetu. Obveščevalna dejavnost sploh ni vprašanje, je dejstvo, ki ga zanikajo le največji naivneži. Teh je seveda mnogo manj, kot bi kazal odziv slovenske vlade in medijev na hrvaško dejavnost proti Sloveniji.

RTV Slovenija:

O prisluhih je več ur za zaprtimi vrati razpravljala komisija DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ta pa je obiskala tudi slovensko obveščevalno službo (Sova) in se seznanila z nekaterimi dokazi o delovanju hrvaške obveščevalne službe (SOA).

…..

Poslanka LMŠ in članica Knovs Jerca Korče je pojasnila, da je delegacija Knovsa ob obisku Sove prepoznala “politične” dokaze, da so hrvaške oblasti poskušale vplivati na POP TV pri poročanju o prisluhih v arbitraži. Po obisku sedeža Sove je Korčetova dejala, da so lahko razbrali da imamo politične dokaze, da je Hrvaška postopala narobe in da bomo branili svoj nacionalni interes ter svobodo naših medijev”.

Nehajmo se pretvarjati. To, kar je storila Hrvaška, je čisto normalno. Ni lepo, ampak tako se obnašajo vse države. Mar mislite, da je ZDA mar za naše pomisleke, ko zbirajo podatke o naših politikih, da je to mar Rusom ali Nemcem? Zanje smo majhne ribe, a večja kot je država, več ima na voljo ljudi in sredstev, da nadzoruje več, kot to lahko počnejo manjše države.

V resnici to vsi vemo, zaradi česar se zdi, da je razkol med tem, kako o tem novem zapletu s sosednjo Hrvaško poročajo mediji in govorijo politiki in kako čutijo državljani, tako velik.

To seveda ne pomeni, da vladajoča politika lahko mirno zamahne z roko, češ kaj je pa to takšnega. Ne. Sprejeti mora ustrezne ukrepe, da bo zavarovala slovenske interese. Na prvem mestu je krepitev obveščevalnih služb. Vedeti več, kot ve tvoj nasprotnik ali celo zaveznik, nikoli ni slabo. Potem je tu poduk državnim uslužbencem, naj se vendarle obnašajo odgovorno. Kdo pri zdravi pameti pa gre v tako delikatni zadevi, kot je bil arbitražni postopek, uporabljati nezaščiten komunikacijski kanal? Glejte, kdorkoli vsaj malo ve o našem svetu, se zaveda, da je že pametni telefon vrhunski vohunski aparat in da v elektronsko sporočilo ni pametno napisati čisto vsega, kar nam pade na pamet.

Bil bi že čas, da varnost začnemo jemati resno. Ta država se igra z vojsko, policijo in obveščevalci, kakor bi živeli na idiličnem planetu, kjer nam nihče nikoli ne bi hotel slabega.