Podpora vladi še vedno visoka. Toda, pozor, bliža se zid

Kako bi lahko bilo drugače, potem ko je vlada, tudi pod pritiskom Levice, sprejela nekaj potez, s katerimi je izboljšala življenje ljudi. Hkrati je gospodarstvo v dobri kondiciji in tudi z ohlajanjem v Evropi ne bi smelo priti do recesije, proračun je uravnotežen, zaposlenost je visoka. Ljudje so lahko zadovoljni, še posebej v javnem sektorju, kjer so se plače zvišale. Šele, ko bo učinek tega počasi zvodenel, se bo spet začelo višati nezdovoljstvo. Višji regres bo vsaj za nekaj časa, mogoče nekaj mesecev, to spet zamaknil.

Zadnja anketa Ninamedie za RTV Slovenija in Dnevnik je vladi namerila visoko podporo. 61% jo ima za usspešno. LMŠ ostaja na prvem mestu s 26,6%. Počasi je povsem zavzela liberalno demokratski bazen  in izrinila SAB in SMC. Za slednjo, ki ima le še pol odstotno podporo, se zdi da prihodnosti ni. Če se bo rešila Alenka Bratušek, bomo še videli. Toda, za koalicijo z LMŠ je dovolj SD, ki ima 9,6% podporo in DeSUS, ki je s 3,1 blizu državnozborskega praga. Seveda bi imel Šarec, če bi v kratkem prišlo do predčasnih volitev, na kar sicer niti približno ne kaže, možnost roko ponuditi tudi NSi,  s 7,1% podpore. Levici je Ninamedia namerila 6,4%, kar kaže na konstantno podporo. SDS je s svojimi 14,2% še vedno v brezupnem položaju. Seveda je prostora za nove stranke še vedno kar nekaj, to pa bi lahko spremenilo politične računice.

Vse skupaj me niti malo ne preseneča. Kako bi lahko bilo drugače, če je stanje tako dobro, kot je? Vendar pa se kažejo veliki problemi, ki jih vsi poznamo in se jih ne rešuje. Sesuvanje zdravstva, ne glede na to, če verjamete, da gre za poskus, da se ga privatizira ali ne, se nadaljuje. Vse skupaj je vedno bolj boleče. Ko bodo ljudje pozabili, da imajo višje plače in da je zaposlenost velika, bodo predsednika vlade in njegovo ekipo začeli bolj kritično ocenjevati tudi na tej fronti. Oziroma, več časa bo preteklo, bolj jih bodo krivili za stanje. Ne bodo se več mogli izgovarjati za podedovano stanje. Tako bo tudi na drugih področjih, kjer se bodo pokazale težave. Tudi obrambni sistem je obupno nedodelan, vojaki pa nezadovoljni in nikogar ni, ki bi vse skupaj postavil na trdne noge.

Na kratko, to vlado v prihodnje čaka težko delo in na podlagi tega dela jo bomo lahko ustrezno ocenjevali.

Kaj vse skupaj pomeni za volitve v Evropski parlament? Previdni moramo biti pri sklepanju na podlagi podpore doma. V igri je skupaj osem poslanskih mest, večjo težo imajo posamezniki, ki jih bodo volivci prepoznali.  Tukaj pač ne bo nastopal Marjan Šarec, ampak Irena Joveva.  Čisto mogoče je, da LMŠ ne bo imela večjega uspeha, da pa bo SDS skupaj s SLS doživela velik uspeh. To je, če jim DOM ne bo pobrala ravno toliko glasov, da jim bo pokvarila igro.