Migranti v Beli Krajini ugrabili starejšega moškega, politična desnica to izkorišča za nabiranje podpore pred evropskimi volitvami

Štirje moški so včeraj v Beli Krajini odvzeli prostost starejšemu domačinu, ga zvezali in dali v prtljažnik njegovega vozila, s katerim so se potem odpeljali proti Italiji. Po več urah vožnje so prišli do vasi Prelože pri Lokvi, kjer  so ga  izpustili in se peš odpravili v Italijo, moški pa se je zatekel k bližnjim stanovalcem, od koder je o svoji ugrabitvi obvestil policijo. Ta je hitro reagirala, se povezala z italijanskimi kolegi, ki so v Bazovici ujeli tri moške, ki so ustrezali opisu osumljencev. Izkazalo se je, da gre za Maročana in dva Alžirca. O četrtem moškem še ni sledu.

Očitno je da, gre za ilegalne migrante, ki so vozilo žrtve uporabili, da so se peljali proti svoji obljubljeni deželi, torej v Italijo. Ker niso poznali poti, je ta vožnja trajala nekaj ur. Možaku so tudi odtujili nekaj predmetov, med njimi žepno svetilko in nekaj nožev.

Bodimo pošteni. Z migracijami prihajajo tudi nove grožnje. Med migranti, tistimi, ki na nezakonit način skušajo prečkati mejo, da bi nekje na zahodu ali severu Evrope našli boljše življenje in begunci, ki bežijo pred vojnami in zatiranjem, je nek odstotek slabih ljudi.  Samo vprašanje časa je, kdaj bo kateri izmed njih moril, kradel ali ugrabil, toda to ne pomeni, da so vsi takšni, niti da je večina med njimi takšna. Gre za manjšino, kakor v vsaki družbi najdemo kriminalce. Tudi med Slovenci.

Varnostne sile države morajo zagotavljati varnost svojimi državljanom in sem spada tudi varovanje meje. Slovenska država to počne, čeprav nanjo leti mnogo kritik, da je pri tem preveč neodločna. Pred leti se je na silovit naval množič odzvala z rezilno žico in ograjami, nekaj kar je podpirala večina državljanov. Da, tudi sam sem to potezo takratne vlade podpiral, pa ne zaradi sovraštva do beguncev in migrantov, ampak ker sem se zavedal posledic, če bi se na severu in zahodu naše države zaprle meje in bi naša domovina postala žep, v katerem bi se nabralo na tisoče, če ne celo do sto ali več tisoč beguncev in migrantov. Ne le, da bi Slovenija težko vzdrževala vse te ljudi, ki bi silili naprej, politične posledice bi lahko bile grozljive in nasilje nekih novodobnih vaških straž ne bi bilo več izključeno.

No, tudi ob tokratnem dogodku se pojavljajo pozivi k ustanovitvi modernih domobrancev, ki bi obračunali z migranti, a bolj kot to, je v ozadju želja čim bolj razburiti državljane, jih prestrašiti in s tem prepričati, da na volitvah podprejo politične stranke, ki so si za svoj program vzele boj proti migracijam. Evropske volitve so blizu in na stanju gospodarstva, na brezposelnosti, ne morejo zmagati, lahko pa jim to uspe s strahom pred tujci. Gospodarstvo pač raste, brezposelnost je nizka, zaposlenost visoka, vlada deli bonbone v obliki višjih plač v javnem sektorju in neobdavčenem regresu in razen zdravstva, ki je v katastrofalnem stanju, se večini državljanov v tem trenutku po mislih bolj kot kaj drugega, podijo načrti o letnem dopustu.

Medijski imperij, ki je zrasel na politični desnici in ki ga je mogoče bolj kot ne povezati z eno opozicijsko stranko, neumorno dela na tem, da prav z lupo išče primere, s katerimi lahko dokazuje, da se v Evropo valijo ‘horde’ nevarnih migrantov iz muslimanskega sveta in pri tem počnejo vse vrste grdobij. Takšne primere ali najdejo, ker jih po logiki vendar tudi mora nekaj biti, ali pa si jih izmislijo. Lažejo radi.  Lahko bi rekli, da je zanje pravi praznik, če se zgodi kaj takšnega, kot se je ubogemu starejšemu možakarju iz Bele Krajine. ‘Vidite,’ vpijejo: ‘prav smo imeli.  Država vas ne varuje, zato morate podpreti tiste politike, ki jih zagovarjamo mi. Bojte se. Edino upanje je radikalna politika proti migrantom.’

Tukaj ne gre za religijo. Ne verjamete? V ZDA se dogaja enako, le da so tam sovražnik migranti iz južne Amerike. Ne, niso večinoma muslimani, a slikajo jih na enak način. Da prihajajo jemati zaposlitev domačinom, da spreminjajo demografsko sliko ZDA in da so med njimi številni nevarni kriminalci, ki pobijajo in posiljujejo. Zato hočejo zid na meji. Ne, ne gre za religijo, gre za strah in sovraštvo do tujcev.

Verjamem, da ima vsaka država pravico varovati svoje meje in odločati o tem, kdo lahko pride vanje živeti. Sem nasprotnik ‘odprtih mej’, v kolikor to pomeni, da so te popolnoma prepustne in bi morali v državo spustiti vsakogar, ki si to želi. S tem ne pomanjšujem trpljenja in upravičene želje številnih v revnih delih tega sveta po boljšem življenju. Toda, nekje mora biti meja, koliko migrantov ali beguncev lahko sprejmemo. Potem seveda moramo delati na integraciji, nekaj kar v številnih državah ni uspelo, zaradi česar imajo zdaj tudi velike težave.

Tu je tudi vprašanje, ali v primeru množičnih migracij ne gre la za uvažanje poceni delovne sile, ki ga potrebuje gospodarstvo in s tem za novo obliko izkoriščanja revnih držav sveta. Nekaj, kar razumejo le v delu levice, saj je ideologija ‘odprtih meja’ zelo močna.

Bodimo resni. Slovenija tujcev ne sprejema z odprtimi rokami, razen v primeru, da gre za delavce iz držav bivše Jugoslavije. Niti noče veliko migrantov in beguncev ostati pri nas. Primerjati nas s kakšno Švico ali Belgijo je preprosto narobe. Politična desnica v tej državi neupravičeno napada vlado, to in prejšnjo, kajti ta se trudi nadzorovati slovensko južno mejo. Da, lahko razpravljamo o tem, ali dela dovolj. Takoj sem za, da se poveča število pripadnikov policije na meji in da se vsem policistom zviša plače. Sem proti napotitvi vojske na meje, kajti to pošilja zelo slab signal. Nasprotujem formiranju vaških straž, ki bi pravico jemale v svoje roke, ker to vodi tudi v oboroževanje drugih formacij, kajti mnogi se bodo počutili ogrožene, še posebej ker vsi vemo, da bi ena ali nekaj političnih strank te straže skušale uporabiti kot svoje podaljške.

Vprašati se moramo, kakšna je končna rešitev migrantskega vprašanja tistim, ki vsakodnevno širijo strah in sovraštvo. Tu je velika nevarnost, da se bo začelo pozivanje k streljanju na meji: že zdaj se migrante in begunce predstavlja kot nevarne zločince, ki ustrahujejo uboge Slovence. Mar res hočemo, da se to zgodi?  In, ali res mislimo, da bodo taisti ljudje končali s tem in se ne bodo obrnili navznoter in začeli nasilno preganjati vse, ki ne mislijo enako kot oni?

Migracije, zakonite ali ne, s seboj prinašajo svoje težave in nanje se moramo odzvati umirjeno in premišljeno. Ne smemo dopustiti, da te težave  izkoriščajo skrajneži. To pomeni, da se ne smemo slepiti in si lagati, da jih ni. So. Toda to pomeni tudi, da jih ne smemo pretiravati. Na ljudi pa moramo gledati kot na posameznike, ne le kot na dele  skupine (v tem primeru izredno demonizirane). Potem bomo lažje razumeli, da so tudi med begunci in migranti hudobni ljudje, pred katerimi nas morajo braniti varnostne sile, a da so tudi med njimi dobri ljudje, ki si želijo le normalnega življenja.