Elif Shafak o moči zgodb

Dober govor Elif Shafak. Svarilo pred gradnjo zidov, zaradi katerih se odrežemo od sveta in se ukvarjajo le s samimi sabo in tako počasi usahnemo. A tega posnetka ne bi delil, če ne bi prišel do pomembnega spoznanja.

Nisem edini, ki veliko da na to, da bere knjige iz različnih kultur, posluša različno glasbo, gleda filme in serije, ki niso le ameriške produkcije. V teh časih se prav zaradi tega v ospredje pogosto daje avtorje, ki ne prihajajo iz zahodnega sveta, ki niso belopolti moški, češ da je takšnih pisateljev že dovolj. A problem je nek drug. Problem je v tem, da s tem recimo turško pisateljico posadimo v točno določeno kategorijo in od nje pričakujemo, da nam piše o svoji izkušnji življenja v Turčiji, recimo, ali vsaj izkušnji turškega junaka, ki živi v kakšni drugi državi. To je narobe, ker s tem avtorja omejujemo, kajti pove nam lahko povsem drugačno zgodbo, recimo o življenju belopoltega moškega na Švedskem, čeprav nima s takšnim likom nič skupnega.

Kvalitetna literatura mora imeti prednost pred predalčkanjem. Ljudi moramo presojati kot posameznike, ne kot dele skupin.